News

2021 kende het laagste aantal faillissementen in meer dan dertig jaar2021 kende het laagste aantal faillissementen in meer dan dertig jaar

In 2021 zijn 1.536 bedrijven failliet gegaan, het laagste aantal in 31 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Sinds het begin van de faillissementsmetingen van het instituut in 1981 gingen alleen in 1990 minder bedrijven op de fles: 1.527. Het afgelopen jaar gingen 43 procent minder bedrijven failliet dan in 2020, toen het aantal faillissementen (2.073) ook al een historisch laag niveau bereikte.

Dat minder bedrijven in coronatijd failliet werden verklaard, is volgens het CBS „niet los te zien” van de noodsteunpakketten van de overheid. Een paar van de hulppakketten werden op 1 oktober, kort na het loslaten van een groot aantal coronamaatregelen, stopgezet. Het demissionaire kabinet schrapte onder meer de loonregeling NOW, de compensatie van vaste lasten TVL en de zelfstandigentegemoetkoming Tozo. Toch steeg het aantal faillissementen in de maanden erna nauwelijks. De meeste van deze steunpakketten zijn heringevoerd met de aankondiging van de strenge lockdown in december.

Minder horeca-faillissementen
De daling van het aantal faillissementen was het sterkst terug te zien in de handelssector, waar in 2021 ongeveer de helft minder bedrijven op de fles gingen dan in 2020. Ook in de detailhandel, groothandel en autohandel daalde het aantal faillissementen. In de horeca gingen minder bedrijven failliet dan in het jaar ervoor. Toen steeg het aantal nog.

Het CBS registreert uitsluitend faillissementen van bedrijven, niet van natuurlijke personen. Daardoor registreerde het instituut minder faillissementen dan dat Nederlandse rechtbanken uitspraken: de Raad voor de Rechtspraak maakte dinsdag bekend dat rechters vorig jaar 2.346 faillissementen hebben uitgesproken. In die statistieken zijn eenmanszaken wel meegerekend.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen rondom de coronacrisis bij. Afgelopen week zijn voor het eerst in één week meer dan 200.000 mensen positief getest op het coronavirus, meldde het RIVM dinsdag. De huidige lockdown die de verspreiding van de Omikronvariant zoveel mogelijk moet indammen, geldt tot en met komende vrijdag. Of de huidige regels ook de komende tijd nog blijven gelden, zal het kabinet vrijdag tijdens een nieuwe coronapersconferentie bekendmaken.Lees hierhet blog van dinsdag 11 januari terugSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close