News

Bart Collard – Iran wil tribunaal voor verantwoordelijken dood generaal Soleimani


Begin dit jaar herdacht de Iraanse president Ebrahim Raísi het overlijden van Qassem Soleimani, de generaal van de Quds divisie van de Iraanse, Islamitische Revolutionaire Garde. Twee jaar eerder doodden de Amerikanen de generaal, die door hen gezien werd als ‘de nummer 1 terrorist van de wereld’, in het Iraakse Bagdad.  Dat is begrijpelijk aangezien Soleimani allerlei aanslagen tegen het Westen voorbereidde en liet uitvoeren, en ook voor talloze slachtoffers in Iran zorgde.

Doneer aan TPO

Ebrahim Raísi stelde tijdens een speech ter herdenking van Qassem Soleimani (vertaald): ‘Not only did you violate Iraq’s sovereignty, you also assassinated an entire nation.’ Laat ik redelijk wat Iraniërs kennen die hier anders naar kijken, dus deze uitspraak is als onwaar te beschouwen. Soleimani was slechts geliefd onder de aanhangers van het totalitaire regiem.

Raísi legt vervolgens uit wat er volgens hem dient te gebeuren in het kader van rechtvaardigheid;

“What needs to be done? The primary violator, murderer, and criminal — the U.S. president at the time — must stand trial and receive retribution in kind. The divine ruling should be implemented in his case.”

Raísi wil een tribunaal tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, tegen zijn voormalige Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, en ‘de andere criminelen’. Dat Raísi – die meent dat Allah hem, ayatollah Ali Khamenei en destijds Soleimani steunt – hen een goddelijk oordeel toewenst klinkt niet veelbelovend.

Na Raísi’s woorden scandeert een menigte van het regiem volgende figuranten:

“Allah Akbar! Allah Akbar! Allah Akbar! Khamenei is the Leader! Death to those who oppose the Rule of the Jurisprudent! Death to America! Death to England! Death to the hypocrites and infidels! Death to Israel!”

Het zijn woorden die, ondanks dat ze zo’n gewelddadig potentieel hebben, zo bekend zijn dat ze nog amper choqueren. We raken eraan gewend. Juist daarom is het belangrijk dat ze gedeeld worden.

Maar dat uitgerekend Ebrahim Raísi om een tribunaal voor de ‘moordenaars’ vraagt is ironisch. Ik mag en wil het eigenlijk niet ‘ironisch’ noemen omdat Raísi’s woorden getuigen van een bijna ongeëvenaarde mate van arrogantie en sadisme, maar ik doe het toch. Raísi was in de jaren ’80 als revolutionair officier van justitie aanwezig bij tal van ‘gesprekssessies’ met politieke dissidenten – of mensen die verdacht werden om politieke dissidenten te zijn. Auteur Keyvan Shahbazi beschrijft in zijn lezenswaardige autobiografische roman hoe Raísi wekelijks adviseerde welke gevangenen die week geëxecuteerd moesten worden. Daarnaast was Raísi de verhoorleider die Shahbazi – en ongetwijfeld talloze andere mensen – liet martelen. Shahbazi benoemt hoe Raísi voorzitter werd van ‘de commissie des doods’ die in ongeveer twee maanden de opdracht gaf ‘naar schatting tussen de vijfduizend en dertigduizend politieke gevangenen’ te vermoorden.

Diezelfde Ebrahim Raísi, sinds augustus 2021 president van Iran, wil nu voormalig president Donald Trump en de zijnen voor een tribunaal brengen. En dat terwijl zoveel Iraanse mensen gerechtigheid zoeken voor wat de ‘revolutionairen’ het Iraanse volk hebben aangedaan. De oproep van Raísi is niet slechts een aanval op Trump, maar het is een klodder spuug in het gezicht van het Iraanse volk. Als er een tribunaal gestart moet worden, dan is het voor de vervolging van ayatollah Khamenei, president Raísi en hun vrienden. Raísi waant zich echter onschendbaar, en enigszins terecht. Want vertegenwoordigers van de Europese Unie – en zelfs de Nederlandse ambassadeur – waren bij zijn inauguratie aanwezig. Wie maakt hem wat? Het is tijd om stelling in te nemen tegen het regiem, tegen de revolutie!

Lees ook van Bart Collard:

Polarisatie is een onduidelijk en potentieel gevaarlijk toverwoord
Max Verstappen: de twintig jaar durende opleiding is voltooid
De eeuwige stad Rome is eenzaam, door de coronamaatregelenSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.