News

Bart FM Droog – Boek Baudet op positie 1 bestsellerlijst, het raadsel verklaard


Opzienbarend nieuws, vorige week: het boek met de merkwaardige titel Het Thierry Baudet Coronabedrog kwam vanuit niets binnen op de nummer 1 van de door de CPNB wekelijks gepubliceerde lijst van bestverkopende boeken.

Doneer aan TPO

Verbazing alom, need in de boekhandels is het boek niet of nauwelijks te vinden; boekhandelaren berichten dat er vanuit hun klandizie nauwelijks vraag naar is. Bol.com, marktleider in de on-line boekenverkoop, verkoopt het boek (vooralsnog) niet wegens de misleidende informatie die het geschrift bevat.

Dit gaf voeding aan de gedachte dat Baudet, die het boek bij zijn eigen uitgeverij Amsterdam Books heeft uitgebracht, óf zelf óf by way of zijn lijfeigen partij een groot aantal exemplaren van het boek heeft ingekocht, en zodoende de nummer 1 positie heeft behaald. Een tweet waarin deze gedachte geopperd werd bereikte honderdduizenden lezers, waaronder Stichting CPNB, die daarop by way of Twitter dit bericht verstuurde:

“We zien veel reuring i.v.m. de huidige nummer 1 in de Bestseller 60.Hierbij een toelichting over totstandkoming van de lijst.

De lijst is gebaseerd op knowledge van internationaal onderzoeksbureau GfK. Bij GfK zijn 1.500 streng geselecteerde en gecontroleerde Nederlandse verkooppunten van boeken aangesloten. Titels die exclusief bij één retailpunt of -groep worden verkocht zijn uitgesloten van de lijst.

We zien voor de huidige nummer 1 geen afwijkende signalen als het gaat om o.a. Verspreidingspatroon. Het betreft onder andere verkoop uit een pre-orderactie zoals we ze met regelmaat in de lijst zien.”

Pre-orderactie?

Inderdaad, op de website van Discussion board voor Democratie en geestverwante websites zijn duidelijk sporen van deze pre-orderactie te zien. Maar al die sporen leiden naar één verkooppunt: de website van Amsterdam Books.

De hardcore Baudetfollowers zullen ongetwijfeld by way of die routes hun exemplaren besteld hebben (voor 21,95 euro, gesigneerde exemplaren à 32,50 euro; met persoonlijke boodschap à 75,00 euro). Als daarnaast een beperkt aantal exemplaren by way of bijvoorbeeld het Centraal Boekhuis (het landelijke distributiepunt) of de on-line boekhandels die het wel aanbieden besteld is dan is het criterium van meerdere retailpunten behaald en is de nummer 1–notering verklaarbaar.

Dit wil niet zeggen dat het om tienduizenden exemplaren gaat: volgens oud-uitgever Joost Nijsen kan je geen absolute aantallen op nummer 1-noteringen plakken: “De ene week kun je met 500 exemplaren op 1 komen (al is dat zeldzaam), de andere keer duizenden.”

Overigens…

Hurt Ede Botje, die eerder onderzoek deed naar Baudets boeken- en boekhoudgedrag (zie Klachten ingediend tegen Baudet na verzuim melding inkomsten boekverkoop (15 november 2021) en Baudet weigert mee te werken aan onderzoek naar boekverkoop (23 februari 2022)), merkt bij dit alles op:

“Baudet zei tegen [uitgever] Mai Spijkers van Prometheus toen hij vertrok: nu ga ik mezelf rijk maken. Dat lukt ook met dit rommelige boek vol taalfouten en verschrijvingen. [Baudets] Achterban koopt het werkje blind: zo toon je aanhankelijkheid. Dat is wat deze notering ons toont.”

Uitgeverij Amsterdam Books reageerde niet op vragen onzerzijds over de boekverkoop.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Reporters On-line.

 

Lees ook van Bart FM Droog:

What have we bought?
De zeven vinkjes
Gold instances Anne Frank, Adolf Hitler en Jack the Ripper

 

 

 

Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.