News

Belastingdienst wist al anderhalf jaar van discriminerende handleidingStaatssecretaris Marnix van Rij reageerde twee weken geleden ‘geschrokken’ op onderzoeken van PricewaterhouseCoopers (PwC) waaruit de discriminatie bleek. Maar bij de Belastingdienst werd intern in juli 2020 al alarm geslagen, zo blijkt nu uit documenten die vorig jaar al zijn vrijgegeven door het ministerie na een Wob-verzoek van Trouw en RTL Nieuws.

Onderwerp van onderzoek was een handleiding die door een klein clubje analisten van de Belastingdienst werd gebruikt, en waaruit PwC talloze voorbeelden van discriminatie haalde. Het doc werd gebruikt bij controles van bijvoorbeeld verkeerd ingevulde belastingaangiftes.

Zwarte lijst

Zo moesten hoge aftrekposten voor giften alleen onderzocht worden als deze aan moskeeën werden geschonken. Ook de nationaliteit van burgers, de wijk waarin zij wonen, of een allochtone achtergrond zou volgens deze handleiding bepalen of er sprake is van risico op fraude.

Waarom het ministerie er niet op aansloeg toen het meegestuurd werd met de Wob-stukken, is volgens de zegsman niet te reconstrueren. Accountantskantoor PwC, dat onderzoek doet naar het fraudesignaleringssysteem (FSV), meldde onlangs dat de informatiehuishouding over het systeem tekort schoot. Vaak is niet te achterhalen waarom sommige mensen op de lijst belandden.

Wie op de ‘zwarte lijst’ van de fiscus terechtkwam, ondervond daar ernstige gevolgen van:Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.