Sports

Beleef de Hanzesteden: grensoverschrijdende fietsroute


Nieuws

vrijdag 15 april, 2022

Ontdek de Hanzesteden van Duitsland en Nederland met de Hanzesteden Fietsroute! Deze 450 kilometer lange route volgt het water van de Rijn en de IJssel tussen het Duitse Neuss en Hanzestad Harderwijk. Uiteraard in etappes te volgen.

De Hanzesteden Fietsroute doet de stadscentra van de Hanzesteden aan en neemt je in acht etappes mee langs afwisselende landschappen.

De wereld van vandaag in een historisch decor

Stap op de fiets en treed in de voetsporen van de vroegere kooplieden: ervaar de macht en pracht van de Hanzesteden. Herbeleef de Hanzegeschiedenis in de steden met historische pakhuizen, middeleeuwse straatjes en overblijfselen van stadsmuren. Beleef ook het Hanze heden! Van fashionable conceptstore naar ambachtelijke brouwerij. Van Gotische kerk naar futuristische kunstwolk, de Hanzesteden zullen je verrassen. En vergeet niet om een drankje te drinken op het terras, een museum te bezoeken of lekker te winkelen.

Een aantal etappes uitgelicht

Etappe 1 (88 km en meteen de langste): van het oude Neuss naar vestingstad Wesel slinger je langs de Nederrijn. Las onderweg een pauze in bij een leuke Biergarten – hier voel je dat je echt in Duitsland bent! Ga naar de route.

Foto: Neuss, Antje Zimmerman

Etappe 3 (60 km): Je steekt vanaf Emmerich am Rhein de grens over en verkent een deel van Oost-Gelderland, bijvoorbeeld het leuke plaatsje Tolkamer. Deze tocht eindigt in de oudste stad van Nederland, Nijmegen, waarvan de historie teruggaat naar de tijd van de Romeinen. Obtain etappe 3!

Foto: Emmerich am Rhein, Antje Zimmerman

Etappe 5 (53 km): Van cultureel Doesburg by way of torenstad Zutphen naar eigenzinnig Deventer, waar je het grootste en gezelligste Hanzemarktplein van Nederland vindt. Alle drie Hanzesteden bieden veel te zien, maar de wegen die je van a naar b leiden zijn internet zo adembenemend. Meteen zien hoe de route loopt? Bekijk etappe 5.

Foto: Harderwijk, Gijs Versteeg

Etappe 8 (43 km): Tijdens de slotetappe verandert het landschap zo’n beetje iedere paar kilometer. Maar de ‘blauwe draad’ blijft gelijk: het water. Ontdek ook vissers- en vestingstad Elburg en eindig de Hanzesteden Fietsroute in heerlijk Harderwijk. Obtain de laatste etappe van de Hanzesteden Fietsroute hier.

Foto: Elburg, Gijs Versteeg

Benieuwd naar alle etappes? Kijk op www.hanzestedenfietsroute.nl.

Fiets eens een Hanzerondje

Liever een kortere route? Kies dan voor een van de zestien Hanzerondjes. Iedere Hanzestad langs de hoofdroute heeft zo’n lus van gemiddeld 40 à 50 kilometer. Zo kun je ook het achterland van een Hanzestad ontdekken. Ook in eigen land!

Muurschilderingen

Tip: In 2022 worden er in de Hanzesteden die horen bij de Hanzesteden Fietsroute prachtige meters hoge muurschilderingen gemaakt! Hier zie je al de meterhoge muurschildering in Hanzestad Kalkar. Laat je verrassen! Op het Instagramaccount van @discoverhansa kun je de vorderingen van de muurschilderingen volgen!

Foto: Kalkar, De Strakke Hand

Blijf gerust een nachtje slapen

Hoe leuk is het om verschillende Hanzesteden te combineren. Dan is een nachtje blijven slapen ook een goede tip! De Hanzesteden hebben voor ieder wat wils qua overnachten: romantisch overnachten in een knusse B&B’s tot moderne motels. Bekijk de web site voor suggestions.

Dit product is mogelijk gemaakt door het INTERREG-programma Deutschland-Nederland als onderdeel van het mission Grensoverschrijdende samenwerking Hanzesteden.


Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.