Entertainment

BKM Fasa 1 | Cara Dapatkan No Siri/Baucar BKM \


BKM Fasa 1 | Cara Dapatkan No Siri/Baucar BKM ~ Sukacita dimaklumkan, Bantuan Keluarga Malaysia Fasa 1 telah disalurkan bermula 28 Mac 2022 yang lalu. 

Terdapat beberapa kerisauan orang ramai berkenaan bantuan ini, antaranya ialah bagaimana hendak mendapatkan no siri/baucar BKM bagi pemohon yang tidak mempunyai akaun financial institution yang aktif dll. 

Berikut kami kongsikan caranya. Sila baca dengan teliti ya!

BKM Fasa 1 

BKM Fasa 1 disalurkan melalui beberapa cara iaitu; ke akaun financial institution bagi yang mempunyai akaun financial institution yang aktif dan melalui no siri/baucar. 

Sekiranya anda telah menyemak standing permohonan anda di laman net rasmi BKM, dan mendapati anda telah LULUS BKM FASA 1 tetapi tidak mempunyai akaun financial institution yang aktif atau maklumat akaun financial institution anda ada kesilapan. Maka duit BKM tidak akaun masuk ke akaun financial institution anda. Standing bayaran BKM Fasa 1 anda GAGAL KREDIT.

Jadi anda perlu dapatkan No Siri/Baucar bagi menebus bantuan ini. 

NOTA: Bantuan Keluarga Malaysia adalah salah satu bantuan yang disediakan oleh Kerajaan dalam  pemberian bantuan tunai langsung kepada kumpulan bersasar untuk isi rumah dan bujang B40, warga emas dan ibu bapa tunggal

BKM Fasa 1

Cara Dapatkan No Siri/Baucar BKM  

Kaedah bayaran Bantuan Keluarga Malaysia adalah seperti berikut :

  • Ada maklumat akaun – bayaran adalah secara kredit ke akaun; atau
  • Jika standing bayaran adalah gagal kredit – menerima PEMBAYARAN TUNAI BKM DI BSN
  • Tiada akaun – terima PEMBAYARAN TUNAI BKM DI BSN

Maka dalam kaedah bayaran yang kedua dan ketiga ia memerlukan penerima BKM yang layak dikehendaki menerima bayaran secara tunai di BSN. Mereka perlu membawa Nombor BAUCER BKM.

NOMBOR BAUCER BKM ini dikhususkan kepada pemohon yang lulus Bantuan Keluarga Malaysia tetapi tidak mempunyai akaun financial institution yang aktif untuk keluarkan wang bantuan tersebut. 

Bagi anda yang tidak memiliki akaun financial institution akan memiliki nombor siri BKM untuk keluarkan bayaran bantuan secara tunai di mana-mana kaunter Financial institution Simpanan Nasional berhampiran anda. 

Manakala, sekiranya anda GAGAL KREDIT, anda diminta untuk buat Semakan Bayaran di laman net: https://bkm.hasil.gov.my/ 

Anda perlu melihat kepada bahagian No. Baucar untuk melihat No. Siri yang akan diberikan oleh LHDN. Jika masih kosong. Anda diminta untuk bersabar. Dan sentiasa membuat semakan dari masa ke semasa.

Di Mana Perlu Tunaikan No.Siri /No Baucer Bkm

Anda boleh tunaikan NO SIRI /NO BAUCAR BKM  tersebut di kaunter Financial institution Simpanan Nasional yang berhampiran dengan kawasan anda.

Maklumat Lanjut & Pertanyaan 

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila layari pautan berikut: Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.