News

‘Brand bij kerncentrale Zaporizja na Russische aanval’


‘Brand bij kerncentrale Zaporizja na Russische aanval’

Bij de kerncentrale van Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne woedt een brand na een Russische aanval. Dat heeft een woordvoerder van de kerncentrale, de grootste van Europa, in de nacht van donderdag op vrijdag bevestigd, meldt AFP.

Volgens de noodhulpdienst van de Oekraïense overheid is de brand uitgebroken bij een trainingsgebouw buiten de veiligheidsperimeter van de kerncentrale, liet de dienst vrijdagochtend weten. De directeur van de kerncentrale heeft tegen televisiezender Ukraine 24 gezegd dat stralingsveiligheid onder controle is, meldt Reuters.

„Na een bombardement door Russische militairen op de kerncentrale van Zaporizja, is er brand uitgebroken”, zei woordvoerder Andri Toez eerder op het Telegram-kanaal van de centrale.„Brandweerlieden kunnen de plaats van de brand niet bereikten om te blussen, ze worden van nabij beschoten”, vervolgde hij in een andere video. „De eerste energie-eenheid is al getroffen. Stop hiermee!”

Volgens de burgemeester van de nabijgelegen plaats Energodar vinden er hevige gevechten plaats tussen Oekraïense en Russische militairen, meldt Reuters. De burgemeester, Dmytro Orlov, zei in een bericht op zijn Telegram-kanaal dat er slachtoffers zijn gevallen, maar hij gaf geen nadere details.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba heeft dringend opgeroepen om beschietingen rond de kerncentrale onmiddellijk te staken en brandweerlieden het vuur laten blussen. „Als dit ontploft, zal het tien maal erger zijn dan Tsjernobyl”, schreef hij op Twitter, verwijzend naar de ramp bij die kerncentrale in 1986.

Eerder meldden de Oekraïense autoriteiten dat Russische troepen de plaats waren binnengereden met tanks en pogingen deden om de kerncentrale in handen te krijgen. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft zorgen uitgesproken over de gevechten in de buurt van de kerncentrale.

Op een beeld uit een livestream van de Oekraïense kerncentrale Zaporizja zijn explosies te zien. Foto ZAPORIZHZHIA NUCLEAR AUTHORITY / AFP

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.