News

Brand in Zaporizja, grootste kerncentrale van Europa | BuitenlandOp ongeverifieerde beelden op sociale media zijn het vuur en rookontwikkeling te zien. Het is onduidelijk waar in de kerncentrale de brand woedt. Ook is het niet duidelijk of er radioactieve straling is vrijgekomen. De burgemeester van Energodar meldt in een video dat niet begonnen kan worden met blussen omdat de beschietingen doorgaan.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, heeft op Twitter bevestigd dat een brand is uitgebroken in Zaporizja. Als de kerncentrale ontploft zal de explosie volgens Koeleba „tien keer groter zijn dan Tsjernobyl”, de in 1986 ontplofte kerncentrale ten noorden van Kiev die inmiddels door de Russische troepen veroverd is. „Rusland moet onmiddellijk stoppen met de beschietingen en brandweerlieden doorgang verlenen”, schrijft Koeleba.

Russische troepen probeerden de kerncentrale van Zaporizja de afgelopen dagen te veroveren. De ontwikkelingen rondom Energodar leidden donderdag al tot een reactie van VN-atoomwaakhond IAEA, die Russische en Oekraïense troepen opriep om niet te vechten in het gebied rondom de kerncentrale.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.