News

BRIEFJE VAN JAN – Aan Kajsa Ollongren


Mevrouw Ollongren,

Ik las vandaag in de Volkskrant een reportage over hoe uw ministerie van Defensie middelbare scholieren en MBO’ers probeert te werven voor het leger.

Die kinderen kregen in de Johannes Postkazerne in Drenthe een gelikte movie te zien.

Daarin scheurden Leopardtanks door de modder en schoten militairen hun  mitrailleurs leeg op de vijand.

“Als het moet deinzen ze er niet voor terug om de vijand een harde slag toe te dienen”, noteerde de verslaggever uit de mond van een voice-over.

In de woorden van soldaat eerste klas Sofiane Chasem: “Heel vet. Als ik vroeger oorlogje speelde, was dit precies wat ik voor me zag. Supertof allemaal.”

Tja.

Was u in uw vorige baantje niet degene die propaganda en nepnieuws wilde aanpakken?

Het materieel van het Nederlandse leger is kut.

Indien aanwezig.

En dan hebben we het niet alleen over het grote materieel.

We zullen nooit vergeten dat militairen van uw voor-voorganger Jeanine Hennis ‘pang-pang’ moesten roepen bij gebrek aan kogels.

Dat zal ‘de vijand’ leren!

En “heel vet” en “supertof” omdat het echte leven in het leger zoveel lijkt op “oorlogje spelen”?

Ik denk dan aan Edwin Ronkes, Willem van der Plas, Bas Alsemgeest, Harmen Hoekstra, Decio André Perdigoa, Dave Steensma, Jeroen Severs, Bart van Boxtel, Jan van Twist, Michael Donkervoort, Wim Dijkstra, Robert Donkers, Cor Strik, Timo Smeehuijzen, Jos Leunissen, Tom Krist, Martijn Rosier, Tim Hoogland, Roland Groen, Wesley Schol, Aldert Poortema, Dennis van Uhm, Mark Schouwink, Jos ten Brinke, Mark Weijdt, Azdin Chadli, Kevin van de Rijdt, Mark Leijsen, Jeroen Houweling, Marc Harders, Luc Jansen, René Zeetsen en Ernst Mollinger.

Schaam u vooral niet dat u (wéér) geen idee heeft.

Ik moest zelf ook googelen om tot een full lijst te komen van militairen die (alleen al deze eeuw) sneuvelden.

Niet in een oorlog van Nederland met ‘de vijand’ trouwens.

Nee, bij ‘vredesmissies’ in voormalig Joegoslavië, Irak, Afghanistan en Mali.

Niet zo “heel vet” en “supertof”.

Gelukkig stond er in die reportage in de Volkskrant ook nog geruststellend nieuws voor ouders die hopen dat hun kinderen niet voor een hongerloontje als kanonnenvoer gaan dienen in oorlogen tussen andere landen.

“Van alle sollicitanten bij de krijgsmacht blijft na fysieke en mentale screenings doorgaans slechts vijf procent over.”

Dus de kans dat een van de tien (LOL) scholieren die zich in die Drentse kazerne meldden voor de wervingsbijeenkomst daadwerkelijk het leger ingaat is klein.

Áls ze al solliciteren.

Need de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de Volkskrant-verslaggever uit de mond van uw propagandisten ook de keerzijde noteerde.

Dat het werk psychisch zwaar is.

Dat er soms doden bij vallen.

En: “Veel nieuwkomers haken af als ze ontdekken dat ze doordeweeks niet mogen snapchatten of instagrammen”.

En het was niet eens 1 april

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Dan snapt u waar die kinderen die u als kanonnenvoer wilt binnenhalen tegenwoordig de hele dag mee bezig zijn.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste donaties by way of Backme en incidentele donaties by way of Bunq. Waarvoor dank!Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close