News

Britse gevangenen vragen op Russische tv om ruil met pro-Russische gevangene


Twee Britse gevangenen zijn verschenen op de Russische staatstelevisie. Ze zeggen dat ze geruild willen worden tegen een pro-Russisch lid van de oppositie, dat in Oekraïne gevangen zit. Het gaat om Viktor Medvedtsjoek, een lid van het Oekraïense parlement.

Aiden Aslin (29) en Shaun Pinner (48) roepen de Britse premier Boris Johnson op zich in te zetten voor hun vrijlating. Beiden zijn latest tijdens gevechten in Marioepol opgepakt.

Er is nog geen reactie vanuit de Britse regering. Wel hebben familieleden van de Britse gevangenen laten weten dat de twee geen huurlingen of vrijwilligers zijn. Ze hebben namelijk allebei een militaire opleiding en achtergrond in Engeland en ze waren al langere tijd betrokken bij de Oekraïense strijdkrachten. Dat was vóór de Russen binnenvielen. Volgens de households moet de regering ze dus als krijgsgevangenen behandelen.

Op sociale media posten veel mensen foto’s van zowel Aslin en Pinner, met de oproep ze terug te halen. Ook schrijven veel mensen erbij dat de twee geen huurlingen zijn.

 

Britse gevangenen vragen om ruil

Pinner woont sinds 2018 in Oekraïne en is er met een Oekraïense getrouwd. Aslin, die eerder aan Koerdische zijde in de Syrische burgeroorlog vocht, heeft ook de Oekraïense nationaliteit en is sinds 2018 lid van een Oekraïense marine-eenheid.

De Russische gevangene, Medvedtsjoek, is sinds 2018 lid van het Oekraïense parlement. Deze maand zette de Oekraïense geheime dienst hem gevangen. Vandaag kwamen er videobeelden van hem naar buiten, waarin ook hij pleit voor een ruil. Hij zegt dat de overheid hem moet ruilen tegen „de verdedigers en de burgers in Marioepol”. Medvedtsjoek geldt als een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Het feit dat de beelden van de twee Britten en van Medvedtsjoek vrijwel tegelijkertijd verschenen, lijkt te wijzen op een serieuze poging de ruil tot stand te brengen.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Kijkers gaan los op Million Greenback Island-deelnemer Stefan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Britse gevangenen vragen op Russische television om ruil met pro-Russische gevangene

Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close