News

Burgemeester: Tsjernihiv voor 70 procent verwoestOverzicht: ‘Tsjernihiv voor 70 procent verwoest en Veiligheidsraad zal zich over Boetsja buigen’

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van zondagavond en de nacht van zondag op maandag:

  • Tsjernihiv is voor 70 procent verwoest door Russische aanvallen. Dat heeft de burgemeester van de in het noorden van Oekraïne gelegen stad volgens persbureau DPA op televisie gezegd. Die informatie is voor NRC op dit second niet te verifiëren. In Tsjernihiv staan meerdere middeleeuwse kerken en kloosters en voor de oorlog woonden er bijna 300.000 mensen.
  • Bijna 2.700 mensen zijn zondag geëvacueerd uit de zwaar belegerde stad Marioepol en uit de regio Loehansk. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Burgers in Marioepol zouden met bussen van het Rode Kruis uit de stad zijn gehaald.
  • De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal zich volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag buigen over de situatie in Boetsja en in andere belegerde Oekraïense steden. In Boetsja en andere voorsteden van Kiev zijn volgens Zelensky honderden mensen, onder wie ook burgers, doodgeschoten door Russische strijdkrachten. Rusland ontkent dit.
  • Robert Dulmers, een oorlogsverslaggever van het Nederlands Dagblad, is zondag in Oekraïne opgepakt en vervolgens het land uitgezet. Dulmers had diezelfde ochtend beelden gemaakt van een door een raketaanval getroffen olieopslag in de zuidelijke havenstad Odessa en deze op Twitter geplaatst.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close