News

Chris Aalberts – ‘Het Coronabedrog’ laat zien: Baudet is krankzinnig geworden


Je moet een boek natuurlijk niet beoordelen op foundation van het uiterlijk, maar bij Het Coronabedrog van Thierry Baudet wordt het wel heel aantrekkelijk om niet verder te kijken dan hoe het door FvD-huisuitgever Amsterdam Books wordt opgestuurd. Hoe goedkoop de productie van dit boek precies was is niet helemaal duidelijk, maar de pagina’s recht afsnijden was in ieder geval te veel gevraagd. Een auteur zou dat van een reguliere uitgeverij nooit accepteren.

‘Dit boek moet Baudet als een soort genie neerzetten maar doet het omgekeerde’

De Commissie Integriteit van de Tweede Kamer wil dat Baudet wordt berispt om het niet opgeven van de tienduizenden euro’s additional inkomsten uit zijn boekverkoop. Als een soort Dagobert Duck probeert hij inmiddels de inkomsten uit zijn eigen boeken met zijn eigen uitgeverij te maximaliseren. Als de partij – ruim door de overheid gesubsidieerd – heel veel boeken van de huisuitgever inkoopt, levert dat weer duizenden euro’s additional voor De Grote Leider op.

‘De pagina’s recht afsnijden was in ieder geval al te veel gevraagd’

Het verbaast dan ook niet dat dit boek letterlijk een goedkope productie is. De omslag blijkt ontworpen door FvD-Kamerlid Freek Jansen. Dat scheelt weer een factuur van een ontwerper. Wie ook geen factuur kon sturen is de taalcorrector. Die was er simpelweg niet: dit boek staat vol typo’s en andere taalfouten. De laatste zin van het boek luidt bijvoorbeeld:

“En laat ons nog eenmaal ten volste, en vrijheid, leven.”

Het zal de Baudet-fans wel niets uitmaken, maar een gemiddelde schoolopdracht bevat minder fouten.

Oude wijn in een nieuwe zak

De inhoud van dit boek stemt ook al niet vrolijk, zelfs niet als je gelooft dat corona een complot is. We lezen dat het virus helemaal niet zo dodelijk is, dat we de maatregelen niet namen voor de zorg, dat er nauwelijks oversterfte was, dat lockdowns geen zin hadden en dat vaccins experimentele gentherapie zijn. Vaccins zijn niet effectief tegen corona, maar brengen wel grote risico’s met zich mee, zo lezen we. Als u het nieuws de afgelopen twee jaar een beetje heeft gevolgd ‘wist’ u dit allemaal al.

‘De inhoud heeft al honderden keren op allerlei wappieblogs gestaan’

Nu was er een tijd dat Baudet controversiële stukken schreef en dat je dan soms toch even aan het denken werd gezet, bijvoorbeeld over de EU of over het multiculturalisme. Zie hier het probleem van dit boek: de inhoud heeft al honderden keren op allerlei wappieblogs gestaan, het is allemaal al bij Café Weltschmerz besproken en dus is de toegevoegde waarde van dit verhaal nul. Het komt ook nog eens allemaal te laat need de coronapandemie ligt waarschijnlijk vooral achter ons.

Je zou denken dat een gepromoveerde wetenschapper als Baudet een hele nieuwe draai aan het discours over corona kan geven, maar dat blijft uit. Er worden allerlei onbekende bronnen geciteerd en grafiekjes worden letterlijk in de tekst geplakt. Kritische reflectie op die bronnen is er niet, omdat het hele boek simpelweg een doelredenering is: er moet geconcludeerd worden dat burgers binnenkort door de staat gekneveld worden en al hun vrijheden kwijtraken.

Krankzinnige geest

Baudet schrijft in dit boek continu over zichzelf: hij realiseert zich dingen, heeft over vanalles nagedacht en soms geeft hij zelfs een foutje toe. Het draait allemaal om hem. Het probleem laat zich raden: de wetenschap laat zich niet omvertrekken door één persoon, zelfs al is het nog de grootste skilled. Tel daarbij op dat Baudet geen arts of viroloog is, en dan weet je dat iemand die zijn onwetenschappelijke mening zo belangrijk vindt krankzinnig is geworden.

Is er dan niets te leren? Zeker wel: we leren in het start van dit boek over de ontploffing van Discussion board die eind 2020 tot JA21 leidde. Baudet maakt hier een strijd van die ging tussen zijn aanhangers en die van Annabel Nanninga, die graag naar witte jassen zou luisteren en lid is van de anti-kwakzalverbrigade. Tot een uitgebreide reconstructie komt het niet, al lezen we wel dat het al maanden bij Discussion board broeide voordat er in november 2020 een uittocht van mensen op gang kwam.

‘Wetenschap gaat over bewijs, niet over verdachtmakingen’

Dit boek moet Baudet als een soort genie neerzetten, maar doet het omgekeerde. Baudet is iemand die wetenschap fundamenteel niet begrijpt: dit is een collectieve bezigheid, geen individuele. Wetenschap gaat over bewijs, niet over verdachtmakingen. Zo versterkt Baudet het beeld wat insiders al hadden: bij FvD liepen tot eind 2020 slimmere mensen rond dan hij. Zij probeerden vat op hem te krijgen maar faalden. Niet zo gek dat Annabel Nanninga en consorten eieren voor hun geld kozen.

Door Het Coronabedrog begrijpen we vooral waarom FvD vroeg of laat wel moest splitsen: Baudet kan slechts je politiek leider zijn als je zelf minstens zo krankzinnig bent als hij.

 

Lees ook van Chris Aalberts:

Chris Aalberts in Den Helder: politieke baantjesjagers vinden altijd weer een nieuwe partij
Buurtreferendum: over de schutting bij de burger dan maar
Waarom stelt niemand kritische vragen aan kleine politieke partijen? 

 

 

 

Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.