News

Citigroup gaat ongevaccineerde medewerkers in VS ontslaan


Citigroup gaat ongevaccineerde medewerkers in VS ontslaan

De Amerikaanse bank Citigroup gaat werknemers in de Verenigde Staten die aanstaande vrijdag nog niet zijn gevaccineerd tegen Covid-19 met onbetaald verlof sturen. Aan het einde van de maand worden ze ontslagen, tenzij ze een uitzondering hebben om medische of religieuze redenen. Dat blijkt uit een interne memo die vrijdag is ingezien door persbureau Reuters.

Daarmee is de bank, die in oktober aankondigde met een streng vaccinatiebeleid te komen, de eerste aan Wall Street die een vaccinatieplicht strikt gaat naleven. De financiële sector worstelt met de vraag hoe werknemers op een veilige manier terug kunnen naar kantoor, zodat het normale zakenleven kan worden hervat – ondanks een golf van de besmettelijke Omikron-variant van het coronavirus.

Andere grote banken aan Wall Street, waaronder Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan Chase, hebben ongevaccineerde werknemers opgedragen thuis te werken, maar geen van hen is zover gegaan om personeel te ontslaan. Enkele andere grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Google en United Airlines, hebben wel een beleid van ‘no-jab, no-job’ (geen prik, geen baan) afgekondigd, met variërende striktheid.

Meer dan 90 procent van de werknemers van Citigroup voldoen tot nu toe aan de vaccinatieplicht, en dat cijfer loopt volgens een bron van Reuters snel op. De bank heeft eerder verklaard te willen voldoen aan het beleid van de regering van president Joe Biden om van werknemers die werken aan contracten voor de overheid vaccinatie te eisen. Vaccinatieplicht is echter omstreden in de VS; het Amerikaanse Hooggerechtshof hield vrijdag een hoorzitting over een vaccinatieplicht voor bedrijven van honderd werknemers of meer. Republikeinse vertegenwoordigers van staten en zakelijke groepen hebben een proces aangespannen tegen die maatregel.

Een vestiging van Citibank in New York. Foto Lucas Jackson / Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog doet de redactie van NRC het weekend van 8 en 9 januari verslag van de belangrijkste ontwikkelingen met betrekking tot de coronacrisis. Vrijdag maakte het RIVM bekend dat kinderen onder de 12 jaar vanaf 18 januari welkom zijn voor een coronavaccinatie en daalde het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen opnieuw. Intussen meldde het RIVM dat er 35.000 positieve coronatests zijn afgenomen tussen donderdag- en vrijdagochtend: een dagrecord. In Duitsland werd een zogenoemd 2G-plusbeleid ingevoerd voor cafés en restaurants. Dat betekent dat vanaf nu mensen die dubbel zijn gevaccineerd (of zijn hersteld van een coronabesmetting) maar nog geen boosterprik hebben gehad, voortaan een negatief testbewijs moeten tonen om de horeca te kunnen bezoeken.


Lees het hele blog van vrijdag hier terug: Bijna 35.000 positieve testuitslagen, hoogste aantal ooitSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close