News

CODA wint Oscar voor beste film, maar meeste aandacht gaat naar rake klap van Will Smith


De 94ste Academy Awards zondagnacht hadden een triomf voor vrouwen in de filmwereld moeten zijn, met movies van vrouwelijke regisseurs Jane Campion en Sian Heder als grootste kanshebbers en drie vrouwelijke presentatrices, Amy Schumer, Regina Corridor en Wanda Sykes. Toch zal de avond worden herinnerd om acteur Will Smith die het podium opliep om komiek Chris Rock een klap te verkopen. Rock maakte een grap over de kaalheid van Smiths echtgenote ten gevolge van alopecia. De acteur riep ook tweemaal woedend naar de komiek dat hij het niet meer moest wagen de naam van zijn vrouw uit te spreken.

Toen Smith niet veel later de Oscar voor Beste acteur in ontvangst mocht nemen, vertelde hij in tranen dat “het leven soms de kunsten imiteert” en hij de gekke vader is geworden die hij speelt in King Richard doordat hij zo veel druk voelt mensen te beschermen. Smith kreeg de Oscar voor zijn rol als koppige doorzetter Richard Williams, de vader van tenniskampioenen Venus en Serena. Over Smiths actie zal de komende tijd waarschijnlijk nog druk worden nagepraat.

Het second waarop Chris Rock een grap maakt over de kaalheid van actrice Jada Pinkett-Smith, waarop haar echtgenoot Will Smith de presentator een klap uitdeelt:

CODA grote winnaar

Maar ook op filmgebied was het een verrassende avond. Grootste winnaar was feelgoodfilm CODA die de Oscar voor beste movie binnensleepte, plus die voor beste bewerkte situation en beste mannelijke bijrol. Troy Kotsur kreeg voor zijn rol als onaangepaste, in gebarentaal vloekende vader van de hoofdpersoon als tweede dove acteur ooit een Oscar.

CODA – wat staat voor ‘Child Of Deaf Adults’ – gaat over tiener Ruby, die als enige binnen een doof gezin kan horen. Het meisje dat beschikt over veel zangtalent wil graag een opleiding volgen aan een conservatorium, maar haar ouders rekenen op haar voor communicatie met de buitenwereld. In de sterk geacteerde movie worden dove personages gespeeld door dove acteurs, wat niet het geval was in de Franse hitfilm La Famille Bélier waarop het situation is gebaseerd.

Uniek is dat met CODA een movie van een streamingservice er met het belangrijkste beeldje vandoor gaat. CODA werd kort na de première gekocht door Apple TV+. De bezwaren die sommigen in Hollywood jarenlang hadden bij streamingdiensten – dat movies in de bioscoop moeten worden bekeken, zonder afleiding – werd tijdens de openingsgrappen kort aangeraakt. Presentatrice Sykes stelde dat ze The Energy of the Canine „al drie keer keek en nu halverwege is.” Maar overduidelijk is dat de terughoudendheid van Academyleden om te stemmen op streamers volledig is verdwenen.

De solid en crew van CODA bij het in ontvangst nemen van de Oscar voor beste movie. Foto Etienne Laurent/EPA

De grote verliezer van de avond was trouwens ook de Netflix-western The Energy of The Canine over machogedrag en sadisme op een ranch aan de voet van de bergen van Montana. Jane Campion kreeg voor de tweede maal de Oscar voor Beste Regie, maar de movie kon slechts één van zijn twaalf Oscarnominaties verzilveren.

Dalende kijkcijfers

In een poging de al jaren dalende kijkcijfers van de awardshow op te krikken, was dit jaar beslist acht Oscars die het brede publiek mogelijk minder interesseren, zoals beste filmmontage, niet langer tijdens de televisie-uitzending uit te reiken, maar tijdens een pré-show. Het resultaat was dat er tijdens de dwell present uitgebreid de tijd werd genomen voor zangnummers en dankspeeches minder werden afgekapt.

Ingekorte fragmenten van de pré-uitreiking, die plaatsvond tijdens de rode loper-momenten, werden in de dwell televisieshow gemonteerd. Voor televisiekijkers zorgde dat voor een soms wat verwarrende ervaring: het leek alsof er Oscars werden uitgereikt waarvan iedereen het resultaat al kende. De zes technische Oscars die scifi-epos Dune binnensleepte, kregen hierdoor ook minder aandacht.

Ook was voorafgaande aan de uitreiking openlijk gediscussieerd over hoe er aandacht zou moeten worden geschonken aan de oorlog in Oekraïne. Presentatrice Amy Schumer had geopperd een videoboodschap van president en acteur Volodymyr Zelensky te vertonen. Uiteindelijk werd gekozen om een second van ‘stilte’ in te lassen voor Oekraïne en zeer sporadische vermeldingen in speeches. Al zullen weinigen oproepen tegen geweld herinneren na een awardshow als deze.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.