News

‘Corona is verre van voorbij, we bevinden ons in een achtbaan uit een horrorfilm’ – Joop


  •  

Vandaag

  •  

leestijd 2 minuten

  •  

710 keer bekeken

  •  

52063465605_38dd1e2250_k

© cc-foto: Kurayba

Er zou groepsimmuniteit ontstaan, de vaccins zouden ons beschermen, corona zou minder gevaarlijk worden en langzaam uitrazen. Het is allemaal niet uitgekomen schrijft immunoloog Danny Altmann in The Guardian. De autoriteiten hebben het over ‘leren leven met corona’ maar dat is echt geen goed recept en zelfs niet te doen nu de BA.4 en BA.5 omikron-varianten in opmars zijn.

Altmann constateert dat volgens de laatste cijfers er afgelopen week meer dan een half miljoen mensen in Groot-Brittannië besmet zijn geraakt. Het aantal mensen dat besmet is met corona ligt nu naar schatting tussen de 3 en 4 procent van de totale bevolking. “Velen zijn behoorlijk ziek geworden en moeten verstek laten gaan op school of werk met de daarbij behorende verstoringen van het onderwijs, de zorg en andere vitale diensten. Deze besmettingen zullen ook de tol van longcovid-gevallen doen toenemen. Volgens officiële statistieken hebben de zogenaamde ‘milde’ golven van omikron in 2022 gezorgd voor meer dan 619.000 nieuwe longcovid-gevallen die op de zorg zijn aangewezen en een langdurige en waardeloze erfenis van de jongste fase vormen.”

In plaat van dat er, zoals verwacht werd, een muur van immuniteit ontstaat door vaccinaties en besmettingen zien we golf na golf aan nieuwe besmettingen en een snel toenemende langdurige last als gevolg van deze ziekte. 

Altmann schrijft dat de nieuwe varianten BA.4 en BA.5 besmettelijker zijn en er beter in slagen door de weerstand heen te breken. Vorige week heeft hij samen met collega’s een nieuw onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat we veel minder goed bestand zijn tegen de nieuwe varianten, zelfs bij mensen die drie keer gevaccineerd zijn. Het lichaam produceert tot 20 keer minder afweerstoffen tegen de nieuwe varianten. Ook werd duidelijk dat besmetting geen garantie meer biedt tegen herbesmetting. Mensen die met een van de eerdere varianten besmet zijn geraakt, zijn niet beschermd tegen de nieuwe omikron-varianten. “Sterker nog, zelfs besmetting met omikron biedt geen garantie tegen herbesmetting.” Volgens Altmann kan de herbesmetting al binnen enkele weken na genezing weer plaatsvinden.

“In tegenstelling tot de mythe dat we langzaam overgaan naar een comfortabele, evolutionaire relatie met een verkoudheidsachtig, vriendelijk virus lijkt het er meer op dat we opgesloten zitten in een achtbaan uit een horrorfilm.” Altmann zegt als immunoloog verbijstert te zijn over waar het virus toe in staat blijkt. Hij maakt zich grote zorgen over de impact van longcovid op de maatschappij nu aanzienlijke delen van de werkende bevolking arbeidsongeschikt worden.

De wetenschapper stelt ook dat de boosterstrategie niet meer werkt. Hij wijst op onderzoek waaruit blijkt dat het effect van de vierde booster nog sneller afneemt dan dat van voorgangers. Hij heeft zijn hoop gevestigd op een nieuwe generatie boosters die wellicht betere bescherming biedt maar hij wijst er op dat het verrichten van grootschalige proeven steeds lastiger wordt omdat het virus zich zo snel ontwikkelt. “Het gevecht is nog lang niet voorbij en we zullen actief moeten leren hoe we hier mee om moeten gaan. Dat vereist veel inzet en vindingrijkheid.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.