News

Duurdere benzine? Dan maar de snelweg af om te tanken


Met een klein sleuteltje opent Kees Hellingman het klepje voor de tank van zijn lichtgroene Land Rover. „Er kan 65 liter in, maar hij is nog niet helemaal leeg en toch ga ik vol over de honderd euro.” Een paar weken geleden haalde hij dat nog niet, maar dankzij de snel stijgende brandstofprijzen loopt het flink op met zo’n grote tank. „Wel een beetje mijn eigen schuld, misschien, met zo’n grote auto. Maar ik hoef ’m niet te wassen, een Land Rover met viezigheid ziet er toch net wat stoerder uit. Dus dat scheelt weer.”

Na eerdere prijsstijgingen deze en vorige week als gevolg van de Russische inval in Oekraïne, gaan de brandstofprijzen morgen weer met zeven cent per liter omhoog naar 2,28 euro (adviesprijs voor Euro 95). Een ongekend hoge stijging. Bij de Shell aan de Aziëlaan in Alphen aan den Rijn, waar Hellingman deze donderdag zijn tank vult, stonden vorige week lange rijen. Mensen wilden gauw een volle tank, voordat het nóg duurder werd. Vandaag valt de drukte mee, zegt manager Ron de Bruijn. „De tanks zitten waarschijnlijk nog vol van vorige week.”

Moeni Bahadoersing stond vorige week ook aan de pomp, en is er vandaag weer. „Ik rijd mijn tank nooit helemaal leeg, maar vul hem meestal op de helft al bij.” De hoge prijzen noemt ze „achterlijk”. „Kijk,” zegt ze terwijl ze naar het schermpje van de pomp wijst, „al bijna 40 euro en hij zit nog niet vol.” De auto laten staan is voor haar geen optie: ze moet vier dagen in de week naar Zoetermeer voor haar werk. „Privé doe ik alles al op de fiets.”

Voor veel mensen geldt dat zij voor hun werk afhankelijk zijn van de auto, zegt Erik de Vries van NOVE, brancheorganisatie voor de zelfstandige brandstofhandel. „De meeste kilometers die in Nederland gemaakt worden, zijn zakelijk. Die ruil je minder makkelijk in dan privéritjes.”

Wel verwacht De Vries dat mensen „meer dan voorheen” op zoek gaan naar tankstations met de laagste prijzen. Ron de Bruijn van de Shell in Al-phen aan den Rijn verwacht daardoor „heel veel” nieuwe klanten. „Tankstations aan de snelweg zijn het duurst. Mensen zullen nu liever de rijstrook afgaan om hier te tanken.”


Lees ook: Besparen dankzij zonnepanelen is niet voor iedereen weggelegd

Pakje sigaretten

Een klant bij de Shell aan de A9 bij Amstelveen lacht er maar om: hij heeft niet getankt, hoeft alleen een pakje sigaretten. „Dat is tenminste nog betaalbaar.” Een andere klant, George van Rijn, bedacht onderweg naar het tankstation opeens: oh ja, het is allemaal weer duurder geworden. Reden om van de snelweg af te wijken was het niet. „Daar moet ik een halfuur voor uittrekken, want dan kom ik ook weer in de file te staan. Dat kost te veel tijd.”

Hellingman koos er wel bewust voor zijn Land Rover in Alphen aan den Rijn, buiten de snelweg, te vullen. „Tanken langs de snelweg doe ik echt niet meer. En ik probeer wat zuiniger te rijden en de auto wat vaker te laten staan.” Zodra zijn tank vol is en hij heeft afgerekend – 112 euro – klimt hij weer in zijn wagen om zijn weg te vervolgen.

Ewout Kolk, voorzitter van BETA, brancheorganisatie van tankstations, vindt vooral de belastingen op benzine in deze tijd „wrang”. „Die zijn zoveel hoger dan in andere landen. Er zijn hoge accijnzen en daar bovenop komt nog btw. Dit is hét moment om de btw te verlagen van 21 procent naar 9 procent [het tarief voor noodzakelijke goederen]. Vooral in grensregio’s zie je dat mensen in het buitenland gaan tanken en daar meteen hun boodschappen doen. Inclusief alcohol en tabak, producten met hoge accijnzen. Dat is dus ook onvoordelig voor de staatskas.”

Ik ben bang dat het straks niet meer te betalen is. Op internet zoek ik de goedkoopste plekken

Mariska Angenent automobilist

De Shell aan de Aziëlaan was niet het enige tankstation in Alphen aan den Rijn waar mensen vorige week massaal aan het tanken sloegen. Bij de Tango even verderop, aan de Goudse Schouw, was de benzine aan het eind van de dag zelfs op. Mariska Angenent staat er, net als vorige week, te tanken. „Ik ben bang dat het straks niet meer te betalen is. Op -internet zoek ik de goedkoopste -plekken.”

Aan de andere kant van het onbemande tankstation staat een tankwagen het station bij te vullen, met twee slangen aangesloten op de laadpijpen. „Vorige week was er niet tegen de drukte op te rijden”, zegt de chauffeur van de tankwagen, die niet met naam genoemd wil worden. „Deze week is het rustiger: op een gegeven moment zitten de tanks vol. Maar bij iedere levering nemen we nu méér benzine mee.”

Naast financiële overwegingen, spelen voor sommigen ook ideologische redenen een rol. Op Twitter klinken geluiden over een boycot tegen het van oorsprong Russische Lukoil. Klanten bij de vestiging aan de -Zeverijnstraat in Hilversum lijken zich daar niet van bewust. „Ik wist niet dat het Russisch was”, zegt klant Eren Albayrak, „maar het maakt me ook niet uit.” Hetzelfde geldt voor klant David van Daal. „Ik houd me er niet mee bezig. Althans, wel met de oorlog, maar niet met de tankstations.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.