News

EU gooit aantal Russische banken uit SWIFT | BuitenlandOver de inzet van Swift was de afgelopen dagen verdeeldheid onder EU-lidstaten, maar onder grote politieke en maatschappelijke druk zijn de laatste aarzelende lidstaten alsnog overstag gegaan. Het is wel een compromis: niet alle Russische banken worden uit Swift gegooid. Experts verwachten grote gevolgen voor de economie van Rusland, maar ook voor de import en export van Europa.

De EU trekt bij de inzet van het paardenmiddel samen op met de Amerikanen, Britten en Canadezen. Met het nieuwe sanctiepakket wil het Westen verder voorkomen dat de Russische Centrale Bank haar internationale tegoeden kan inzetten om de impact van sancties te verzachten.

Volgens persbureau Bloomberg gaat het om 643 miljard dollar aan assets van de Russische Centrale Bank in de EU en VS. Er komen verder meer maatregelen tegen de kliek rond Poetin. Brussel wil onder andere voorkomen dat Russische oligarchen een ’gouden paspoort’ kunnen kopen. Von der Leyen: „Daardoor zouden rijke Russen die banden hebben met de regering in Moskou staatsburgers van onze landen worden en toegang krijgen tot onze financiële systemen.”

Het is de derde keer in een week tijd dat Brussel met sancties komt vanwege Poetins oorlog tegen Oekraïne. Zondagavond buigen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken zich tijdens een digitaal spoedberaad over de nieuwe sanctievoorstellen. Alle lidstaten moeten akkoord gaan, maar dat lijkt na alle signalen uit regeringssteden slechts een formaliteit.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close