News

Hans Vogel en Nederland in de Russische propaganda – Joop


  •  

Vandaag

  •  

leestijd 5 minuten

  •  

73 keer bekeken

  •  

index

Het blijft de moeite waard te doorgronden hoe de tegenstanders van de vrijheid ons hun verwrongen beeld van de werkelijkheid opdringen.

De autoriteiten, onder wie de bekende liberaal Mark Rutte, denken dat we te dom zijn om de propaganda van de Engelstalige Russische kanalen RT en Sputnik te doorzien. Daarom hebben ze die voor ons afgesloten. Er blijft nog wel iets over waaronder Pravda Report. De titel verwijst naar de roemruchte of liever gezegd beruchte Pravda, ooit het centraal orgaan van de Communistische Partij van de Sovjet Unie. De journalisten die de web site in 1999 oprichtten, hadden daar een verleden. De redactie heeft zich moeiteloos gevoegd naar de nieuwe orthodoxie van Vladimir Poetin. 

Hoe ziet de propaganda eruit? Je kunt dat het greatest duidelijk maken aan het beeld dat de lezers van Nederland voorgeschoteld krijgen. Dit wordt geschetst door de historicus Hans Vogel Phd., ooit docent aan de Leidse Universiteit. Hij heeft een behoorlijk en serieus oeuvre op zijn naam waar niemand in ons mooie vak zich voor hoeft te schamen. Vogel is specialist op het gebied van militaire geschiedenis en Latijns Amerika. Hij onderhield lange tijd banden met twee universiteiten in Buenos Aires, zoals blijkt uit deze wat oudere levensbeschrijving en de manier waarop hij zich presenteert aan de lezers van Pravda Report.

Hij heeft sinds zijn Leidse tijd op zijn zachts gezegd een geestelijke ontwikkeling doorgemaakt, zoals uit het vervolg zal blijken.

Aan de vooravond van de raadsverkiezingen schreef Vogel een uitgebreide voorbeschouwing. Het start: ‘Zoals een dociele vazalstaat van de Verenigde Staten als Nederland previous, wordt het geregeerd door een corrupte elite. Bijeengehouden als ze wordt door ambitie, hebzucht, chantage en angst heeft deze elite het neoliberalisme omhelsd en de schandelijke nonsens waarop dit stoelt: politieke correctheid en de afgeleiden daarvan woke-isme, militant feminisme en de LHBTQ gekte. Internet zoals in de Verenigde Staten en zijn andere vazalstaten het geval is, beschouwen de Nederlandse elites zich als “links”, “liberaal” en “progressief”. Toch: hoewel ze hyperlinks zijn, vullen ze rechts hun zakken. Hoewel ze progressief zijn, waren ze tot nog toe druk bezig hun burgers terug te duwen naar het feodalisme onder aanroeping van de “groene agenda”.’

Daarmee is de toon gezet en het is een toon die bekend voorkomt. De machthebbers in Nederland houden met behulp van laster, intimidatie, chantage en spionage de oppositie onder controle. Er heerst een zware censuur. Slachtoffer van deze onderdrukking is bijvoorbeeld journalist Micha Kat. Om Uw geheugen op te frissen: dat is een complotdenker volgens wie Nederland zo ongeveer wordt geregeerd door een netwerk van hooggeplaatste kinderverkrachters. Hans Vogel: ‘Als alles mislukt, worden oppositionele krachten geliquideerd zoals in 2002 gebeurde met Pim Fortuyn en in 2005 met Theo van Gogh.’ 

Een nader bewijs is de keiharde manier waarop in Nederland protesten tegen het coronabeleid zijn neergeslagen. Vogel grijpt bovendien het interview van Maaike Schoon met de Russische ambassadeur aan om nog eens te onderstrepen hoe het er in Nederland aan toe gaat. ‘Afgelopen zondag werd de Russische ambassadeur in Nederland, de heer Alexander Sjoelgin, geinterviewd door een of andere bimbo die zich voordeed als journalist. Ze sprak Amerikaans Engels. Zij vertoonde zowel onwetendheid als ongelooflijke brutaliteit. Ze liet de ambassadeur niet uitspreken en bleef hem maar onbeschoft onderbreken. De heer Sjoelgin toonde bewonderenswaardige zelfbeheersing en beschaving. Zo kwam Rusland er schitterend van af hoewel misschien niet in de ogen van het verdoofde en volgzame Nederlandse publiek.’

Nadat hij kort Wilders heeft genoemd, eindigt Hans Vogel met een loflied op het Discussion board voor Democratie. De parlementariërs van die partij steken met kop en schouders boven hun collega’s uit. Niet alleen Thierry Baudet maar ook Pepijn van Houwelingen en Gideon van Meijeren (‘de beste debater van het FvD’) krijgen een praise. Baudet verdient vooral waardering omdat hij samenwerking met Rusland bepleit, wat volgens Vogel in het belang is van West-Europa. 

De collega geschiedschrijver hoopt dat de raadsverkiezingen een kleine maar belangrijke stap zullen zijn weg van Klaus Schwab en zijn groene fascisten. Klaus Schwab? Dat is de voorzitter van het World Financial Discussion board.

Vogel besluit: ‘Weg van de Verenigde Staten, uit de NAVO en de Europese Unie, toenadering tot Rusland.’

Het artikel laat excellent zien, hoe de Russische propaganda het publiek vergast op een bedwelmende combinatie van feiten en fictie. Daaruit ontstaat het beeld van een disfunctionele maatschappij waarin een corrupte elite de  overhand heeft. Gelukkig zijn er leiders die onverschrokken de waarheid zeggen. Met gevaar voor eigen leven ontmaskeren zij elke dag weer de zelfzuchtige leugenaars die steeds meer moeite hebben het volk een rad voor ogen te draaien. 

Wie vroeger graag aan de afstemknop van de radio zat, kwam op de korte golf Radio Moskou tegen, die in zowat alle talen ter wereld uitzond. Deze stem van de Sovjet-Unie verspreidde een verwrongen wereldbeeld dat veel gemeen had met de manier waarop Hans Vogel Nederland schetst: alleen waren het destijds niet de Baudettianen maar de communisten die zich tomeloos inzetten voor het volk. Dankzij hun correcte Leninistische analyses waren zij de enigen met het juiste inzicht. Daarom konden zij bij uitsluiting de leugens van de bourgeoisie ontmaskeren. Zij waren de enige hoop voor de uitgebuite en misleide Nederlanders. 

Er is niets veranderd. Alleen heeft de leer van Lenin plaats gemaakt voor een van orthodox geloof doordesemd nationalisme en een reactionaire mentaliteit. De paranoïde kijk op de wereld is hetzelfde gebleven. Alleen de uitgangspunten zijn veranderd.

Hans Vogel voegt zich met graagte en overtuiging naar Poetins heilsleer. 

Het blijft de moeite waard te volgen hoe het allemaal werkt.  Om je als democraat staande te houden in deze wereld is het onontbeerlijk te doorgronden met welke technieken het beeld van de werkelijkheid wordt gemanipuleerd en verwrongen. 

Tot slot: om weer een prettige smaak in de mond te krijgen: hier een live performance dat de grote Duitse chansonnière en musicalster Katharina Mehrling samen met muzikale vrienden uit de Oekraïne gaf. Datum: maandag 14 maart, lokatie Palais Lichtenau, Potsdam. Niet te missen:

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht magazine verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast over politiek en geschiedenis van Han van der Horst en John Knieriem. Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close