News

Hongersnood in Afrika en Midden-Oosten dreigt als gevolg van oorlog in Oekraïne – Joop


  •  

Vandaag

  •  

leestijd 2 minuten

  •  

312 keer bekeken

  •  

ANP-448522492

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een voedsel- en energiecrisis die met title voor armere landen funest dreigt uit te pakken. Met title de graanvoorraden die door Russische blokkades Oekraïne niet kunnen verlaten vormen een onmiddellijk probleem. Voor zo’n vijftig miljoen mensen in vooral landen in Afrika en het Midden-Oosten dreigt de komende maanden een hongersnood. Daarvoor waarschuwt de G7, het discussion board van de zeven rijkste industrielanden. 

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock, die dit weekend de G7-top voorzit, zei dat de oorlog een “wereldwijde crisis” is geworden. Oekraïne geldt als de graanschuur van de wereld, maar als gevolg van de Russische aanval zit de export op slot. De G7 laat in een verklaring weten:

De Russische agressieoorlog heeft geleid tot een van de ernstigste voedsel- en energiecrises in de recente geschiedenis, die nu de meest kwetsbaren over de hele wereld bedreigt.

De G7 heeft toegezegd de humanitaire hulp aan de meest kwetsbare landen verder op te schroeven. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly heeft ondertussen gezegd dat haar land, een andere grote landbouwexporteur, klaarstaat vrachtschepen naar Europese havens te sturen om het Oekraïense graan versneld te vervoeren zodra dat mogelijk is. 

De zeven landen – Duitsland, Canada, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten – deden ook een beroep op China om vooral geen steun te verlenen aan Rusland. Hoewel dat land zich niet achter de oorlog tegen Oekraïne heeft geschaard, werkt het impact van internationale sancties wel tegen door daar niet aan mee te werken. Ook is China gevraagd om te stoppen met desinformatiecampagnes die de Russische agressie vergoelijken. 

Voor dictator Vladimir Poetin herhaalde de G7 het standpunt dat de landen volledige terugtrekking van Russische troepen uit alle Oekraïense gebieden eist, ook het al in 2014 geannexeerde schiereiland de Krim. ‘We zullen nooit de grenzen erkennen die Rusland door middel van militaire agressie heeft getrokken,’ zo luidt de verklaring.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close