News

Hoogleraar start petitie: ‘Wetenschappers vliegen te veel’Ongeveer 5 procent van de Nederlandse bevolking vliegt zakelijk. Deze groep is goed voor 30 procent van alle vliegreizen die Nederlanders maken. Onder de zakelijke vliegpassagiers zijn veel wetenschappers, zegt Teun Bousema, hoogleraar Epidemiologie van Tropische Infectieziekten aan het Radboudumc.

Petitie

De coronaperiode heeft bewezen dat het ook anders kan, dus is hij een petitie gestart. “Vóór de coronacrisis werd er gezegd dat bepaalde congressen bijvoorbeeld om technische redenen niet virtueel konden. Dan vlogen ze de wetenschappers gewoon in”, zegt Bousema tegen EditieNL.

Daarin gingen ze volgens de hoogleraar heel ver. “Ik ben weleens gevraagd om voor een interview van een half uur naar Japan te vliegen. Dat was de standaard. Het liep echt de spuigaten uit. We zijn met meer dan 700 miljoen wetenschappers wereldwijd. De ecologische voetafdruk is groter dan van sommige landen zoals IJsland en Oeganda.”

Intelligente mensen

Dat het om wetenschappers gaat vindt hij nog eens extra kwalijk. “Het is juist de groep waarvan je verwacht dat die – omdat deze mensen veel kennis hebben over klimaatverandering en onderzoek belangrijk vinden – dit niet zouden doen.”

Timing

Inmiddels is de petitie ruim 1100 keer ondertekend. “Er is een stuk meer mogelijk zonder te vliegen dan we dachten. Dit is het moment om verandering op gang te brengen, dus we moeten nu doorpakken. We zouden het vliegen met minimaal de helft terug moeten brengen.”

Ook Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, denkt dat de timing goed is. “De coronacrisis heeft ons geleerd dat we de maatschappij prima draaiende kunnen houden zonder veel te vliegen. Heel veel congressen kunnen gewoon digitaal plaatsvinden”, vertelt hij aan EditieNL.

Voordelen

Daar zitten zelfs voordelen aan. “Ook de mensen die niet willen of kunnen reizen, kunnen erbij zijn. Het is ook veel goedkoper, want er zijn geen vlieg- en verblijfskosten. Het geld dat je overhoudt kun je mooi weer in wetenschappelijk onderzoek stoppen.”

Nadelen

Maar er kleven ook nadelen aan online-congressen. “Veel mensen vinden het leuk om ergens naartoe te gaan. Mensen plakken er vaak een weekendje aan vast om toch even de stad te zien. Ze combineren het met een privéreis. Daarnaast mis je de persoonlijke contacten. Je kunt niet nog even verder discussiëren over een presentatie, of elkaar inspireren.”

Of het daadwerkelijk gaat lukken om het zakelijke vliegverkeer terug te dringen, is volgens Van Wee koffiedik kijken. “Als werkgevers geen actie ondernemen, gebeurt er weinig. Werknemers zullen het niet uit zichzelf doen. Ze vinden het reizen leuk en zien anderen het dan ook weer doen. Dus dan zal het aantal zakelijke reizen weer gauw toenemen.”

 Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close