News

Inspectie: nauwelijks toezicht op beveiligers en recherchebureausDe politie houdt nog steeds nauwelijks toezicht op particuliere beveiligingsbedrijven en recherchebureaus, terwijl dat wel zou moeten. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. In 2016, toen Inspectie een soortgelijk onderzoek uitvoerde, bleek het toezicht ook al ondermaats.

Volgens de Inspectie is het van belang om toezicht op de branche te houden, omdat het werk van deze bedrijven burgers raakt op het gebied van vrijheid en privacy. Het personeel moet daarom „betrouwbaar en deskundig„ zijn, schrijft de Inspectie in een persbericht bij dit rapport.

Beveiligingsbedrijven en private recherchebureaus mogen alleen werken met een vergunning, waar voorwaarden aan zitten die door de politie gecontroleerd moeten worden. Per regionale eenheid bezoekt de politie echter maximaal vijf bedrijven per jaar, blijkt uit onderzoek. Soms zelfs helemaal geen. Om goed toezicht te houden op alle drieduizend beveiligingsbedrijven en recherchebureaus in Nederland, moet iedere eenheid jaarlijks zestig bedrijven bezoeken.

Versnipperde informatie

Het gebrekkige toezicht heeft meerdere oorzaken. De teams die de controles moeten uitvoeren, werken volgens de Inspectie niet met een planning en houden uitgevoerde controles over het algemeen niet systematisch bij. Daarnaast is er te weinig personeel, dat vaak al druk is met het verlenen van nieuwe vergunningen. Verder is informatie over de bedrijven in kwestie vaak versnipperd en niet goed bijgehouden.

Controles op beveiligingsbedrijven gaan over het algemeen beter dan controles bij recherchebureaus. Dat komt doordat beveiliging bij evenementen en portiers bij cafés zichtbaar en gemakkelijk te controleren zijn. De werkzaamheden van recherchebureaus zijn minder zichtbaar en worden daarom doorgaans niet opgemerkt.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.