News

‘Internationaal Strafhof moet arrestatiebevel voor Poetin uitvaardigen’ – Joop


  •  

Gisteren

  •  

leestijd 1 minuten

  •  

792 keer bekeken

  •  

ANP-350016939

Het Internationaal Strafhof in Den Haag moet per direct een arrestatiebevel uitschrijven voor de Russische dictator Vladimir Poetin. Dat heeft Carla Del Ponte, voormalig aanklager van het strafhof, gezegd in een interview met de Zwitserse krant Le Temps. 

De Zwitserse Del Ponte (75) was aanklager bij de VN-tribunalen voor de oorlogsmisdaden gepleegd in Rwanda en voormalig Joegoslavië. Ook Poetin en de high van het Kremlin maken zich in Oekraïne schuldig aan oorlogsmisdaden, zegt Del Ponte: ‘Het is het enige bestaande instrument om de dader van een oorlogsmisdaad op te pakken en voor het Internationaal Strafhof te brengen.’

Del Ponte erkent wel dat een internationaal arrestatiebevel niet direct zal leiden tot gevangenschap van Poetin. Wel zou het voor Poetin vrijwel onmogelijk worden Rusland ooit nog te verlaten en zullen nog meer landen hun handen van Rusland aftrekken. Wel zegt niet geheel uit te sluiten dat Poetin uiteindelijk alsnog voor het Strafhof verschijnt, zoals uiteindelijk ook met de Joegoslavische president Slobodan Milosevich gebeurde. 

Sinds 3 maart heeft het Strafhof al een onderzoek geopend naar de Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne, gesteund door de veertig lidstaten. Rusland is sinds 2016 geen lid meer van het Internationaal Strafhof. 

Hoe een eventuele berechting van Vladimir Poetin eruitziet, werd tien jaar geleden al treffend in beeld gebracht in een gefabriceerde video:Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close