News

Johan Derksen bukt niet, biedt geen ‘excuses’ aan in Vandaag Inside, anderhalf miljoen kijkers


Johan Derksen biedt geen excuses aan voor het ‘kaarsenverhaal’ dat hij eerder heeft verteld bij Vandaag Inside (SBS). In de eerste uitzending sinds het programma van de buis is gegaan, zei Derksen dat hij geen “sorry” gaat zeggen, maar dat het niet zijn bedoeling is geweest om “mensen die echt getroffen zijn door seksueel geweld” te pijnigen.

Er keken bijna anderhalf miljoen mensen naar de aflevering van Vandaag Inside maandag.

In de eerdere uitzending van het programma vertelde Derksen dat hij een halve eeuw eerder een beschonken en bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. In de uitzending noemde hij het zelf een “jeugdzonde”. Later zwakte hij zijn verhaal en zei dat er geen penetratie was geweest. Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp besloten na een aantal dagen van grote ophef te stoppen met het programma.

Middelvinger

Volgens Derksen hebben mensen aan talkshowtafels geëist dat hij zijn excuses aanbiedt. De presentator stelde echter dat hij in de uitzending “al afstand” heeft genomen van zijn verhaal. Hij stak zijn middelvinger op naar de digital camera, een gebaar dat is gericht aan “alle mensen die in talkshows zeggen” dat hij zijn excuses moet maken.

Derksen zei in de uitzending ook dat hij met staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media heeft gesproken over het ‘kaarsenincident’ en de commotie erover. Het was “een heel prettig gesprek”, volgens Derksen. “Mevrouw Uslu heeft mijn hart gestolen”, zei hij. “We hebben afgesproken, we klappen niet uit de school over het gesprek.”

‘Rape culture inside’

De analist zei “nog nooit zo druk” te zijn geweest als na de gewraakte uitzending. De dag voor het gesprek met Uslu sprak hij nog af met Talpa-baas John de Mol en ook had hij een gesprek met de zedenpolitie in Groningen, aldus Derksen. Daar werd hem verteld dat de zaak “verjaard” is. Tot slot zei hij over het lopende onderzoek dat er een proces-verbaal is opgemaakt. “Ze hebben mijn verhaal aangehoord”, en nu wordt besloten wat daarmee wordt gedaan.

Een groep demonstranten verzamelde zich maandagavond voor de studio waar Vandaag Inside wordt opgenomen, op het mediapark in Hilversum. Ze protesteerden tegen de terugkeer van het programma op televisie. Mensen droegen borden en spandoeken bij zich met teksten als ‘Rape culture inside‘, ‘Geen platform voor rape culture‘, ‘Stop die kaars in je eigen aars’ en ‘Geen buhne voor racisme seksisme’.

Anp/TPO


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Candle in the wind

OM doet nog steeds onderzoek naar verjaarde ‘aanranding’ met kaars door Johan Derksen

Johan Derksen

Nu wel echt definitief: maandag weer Vandaag Inside mét Johan Derksen op TV

Johan Derksen

Talpa: ‘Bewering terugkeer Johan Derksen en Inside Vandaag is voorbarig’

Candle in the wind

Johan Derksen-cancelgate: ‘De vrijheid van expressie is gewoon dood, dat is heel ernstig’

Johan Derksen

Vandaag Inside definitief van buis af gecancelt, Talpa bevestigt

Johan Derksen

Johan Derksen wacht op excuses van Spanjaarden voor 80-jarige oorlog

Johan Derksen

Hans van Willigenburg – VI Vandaag: ijzersterke belofte van een gloednieuwe talkshowBRIEFJE VAN JAN – Aan Martien MeilandVideo – Johan Derksen wil graag even wat zeggen over Sigrid Kaag

TPO+

Veronica Inside-icoon Johan Derksen omarmt gek genoeg de Tremendous LeagueBRIEFJE VAN JAN – Prime 25 van 2020 (deel 3)BRIEFJE VAN JAN – Prime 25 van 2020 (deel 2)Johan Derksen: ‘We worden geterroriseerd door cancel tradition, onbegrijpelijk dat adverteerders daar in meegaan”Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.