News

Kabinet Israël gevallen, vijfde verkiezingen in drie jaar tijd – Joop


  •  

Vandaag

  •  

leestijd 1 minuten

  •  

165 keer bekeken

  •  

ANP-450635840

Het Israëlische kabinet is maandag gevallen. Dat meldt the New York Times. De coalitie trad exact een jaar en één week geleden aan. De val van de regering komt niet onverwacht: na het overlopen van enkele leden van de ultrarechtse regeringspartij Yamina naar aartsrivaal Likoed, was de coalitie haar meerderheid in het parlement kwijt. De Israëlische bevolking gaat nu vermoedelijk in oktober weer naar de stembus, voor de vijfde keer in drie jaar.

De huidige coalitie, met partijen van uiterst rechts tot centrum-links, wist afgelopen jaar nog wel voor het eerst in drie jaar tijd een begroting rond te krijgen. Ook werden banden aangehaald met enkele Arabische buurlanden. Binnen het kabinet bestond echter voortdurende frictie over de rechten van Palestijnen, de scheiding tussen religie en staat en de nederzettingenpolitiek op de illegaal bezette Westelijke Jordaanoever. 

De Israëlische coalitie was vanaf het begin een instabiele. De grootste en mogelijk enige bindende factor tussen de maar liefst acht partijen, was dat ze allen vurig tegenstander waren van de vorige regering onder leiding van Benjamin Netanyahu (Likoed). Die partij gaat momenteel aan kop in de peilingen, wat een terugkeer van Netanyahu als premier kan betekenen, als opvolger van de huidige premier Naftali Bennett (Yamina). Het is echter nog maar de vraag of Likoed na de volgende verkiezingen een meerderheid weet te behalen. Andere partijen zullen mogelijk alleen met Likoed willen samenwerken als de van corruptie beschuldigde Netanyahu daarbij geen rol speelt. Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.