News

Kabinet wil dat warmtepomp standaard wordt voor verwarmen woningen


Vanaf 2026 worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat hebben de ministers voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) en Rob Jetten voor Klimaat en Energie (D66) dinsdag aangekondigd. Mensen die hun cv-ketel vervangen, moeten dan kiezen voor een duurzamer alternatief, dat naast de hybride warmtepomp ook een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op warmtenet kan zijn. Een hybride warmtepomp verbruikt gemiddeld 60 procent minder aardgas dan een cv-installatie.

„De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog,” zegt De Jonge over de aangekondigde maatregel. „Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken.” Daarmee doelt hij naast de voordelen die de warmtepomp heeft voor het klimaat, op de gestegen gasprijzen en de oorlog in Oekraïne, die de noodzaak om van Russisch fuel af te stappen vergroot.

Een hybride warmtepomp werkt als een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De pomp haalt warmte uit de omgeving, in dit geval van buitenshuis, en laat die warmte binnenshuis weer los. Als het buiten te koud is, springt de cv-ketel bij. Minister De Jonge benadrukt dat voor woningen die niet geschikt zijn voor zo’n installatie een uitzonderingsmogelijkheid geldt.

Het Rijk gaat de subsidie op de aanschaf van een hybride of volledig elektrische warmtepomp verhogen tot 30 procent. Kosten voor de aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp bedragen ongeveer vijfduizend tot zevenduizend euro. Tot en met 2030 trekt het kabinet daar 150 miljoen euro voor uit. Een reden voor het noemen van datum is om „duidelijk te bieden” aan leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren. Er zullen „op korte termijn” drie additional productielocaties voor warmtepompen worden geopend, schrijft het ministerie. Ook komen er meer trainingsplaatsen voor monteurs.


Lees ook: Je woning verduurzamen? Dat vergt veel geld én geduldSupply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.