News

Kabinet wil nog eens voor bijna kwart miljard euro aandelen Air France-KLM kopen – Joop  •  

Vandaag

  •  

leestijd 2 minuten

  •  

61 keer bekeken

  •  

Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) en minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (VVD) laten in een temporary aan de Tweede Kamer weten dat ze voor 220 miljoen nieuwe aandelen Air France-KLM willen kopen. De luchtvaartmaatschappij gaat over tot een nieuwe aandelenuitgifte om zo onder meer de riante staatssteun die het bedrijf kreeg tijdens de coronacrisis terug te betalen. Door deze constructie wordt de terugbetaling van de staatssteun betaald door… diezelfde staat.

Het kabinet gaat over tot de aankoop om het belang van 9,3 procent in het bedrijf op peil te houden. Voor de aankoop is toestemming nodig van het parlement, schrijft NRC:

Goedkeuring van het parlement betekent dat er „op zeer korte termijn een besluit van beide Kamers” nodig is, schrijven de ministers. „We hebben bij Air France-KLM aangedrongen om in de timing rekening te houden” met het parlementaire proces, maar dat bleek „niet haalbaar” voor het bedrijf. De ministers vinden dat het in het publieke belang is om het aandeel van 9,3 procent in het bedrijf te behouden. Daarmee kunnen geen besluiten doorgedrukt of geblokkeerd worden, maar heeft de staat wel stemrecht. Als de staat geen nieuwe aandelen koopt, zou het belang naar ongeveer 2 procent terugvallen.

Air-France-KLM ontving tijdens de coronacrisis 3,4 miljard euro aan staatssteun, waarvan 1 miljard als directe lening. De staat stelde wel een aantal voorwaarden aan die steun, waaronder een cease op het uitkeren van bonussen aan de prime van het bedrijf. Die voorwaarden waren zeer tegen de zin van topman Ben Smith. De uitgifte van nieuwe aandelen is onder meer bedoeld om zich aan die voorwaarden te kunnen onttrekken. Er wordt voor 2,256 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeschreven. Van de opbrengst wordt 1,7 miljard besteed aan terugbetaling van de staatssteun.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.