News

KBO-PCOB: ‘Schuld woningcrisis niet in schoenen van senioren schuiven’


Seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft met verbazing kennis genomen van het NOS-bericht waarin gemeenten ‘honkvaste ouderen’ de schuld geven van de woningcrisis waar Nederland nu mee te maken heeft.

Gusta Willems van KBO-PCOB:

“De schuld van de woningcrisis moet je niet in de schoenen van senioren schuiven. Dit komt mede door inconsequent beleid van lokale en landelijke overheid. Uit onze eigen onderzoeken en de verhalen die wij binnenkrijgen willen heel veel senioren best wel ergens anders wonen. Maar dan moet er wel een geschikte woning zijn. Heel veel initiatieven, zoals seniorenhofjes, stranden bij gemeenten die hun grond liever besteden aan projecten die meer geld opbrengen. Ook is men doorgaans weinig flexibel bij allerlei woonoplossingen. Daar moeten gemeenten wel eerlijk over zijn.”

Dat de doorstroming van senioren de woningmarkt weer vlot kan trekken, daar is KBO-PCOB het mee eens.

Willems:

“We zeggen al jaren dat er eerst gebouwd moet worden voor senioren. Daarmee maak je gezinswoningen vrij. Zeker omdat het overheidsbeleid langer thuiswonen van senioren is. Alleen helpt het dan niet om met de beschuldigende vinger naar senioren te wijzen. Dat werkt alleen maar stigmatiserend. Maar er is iets anders aan de hand, we worden met zijn allen ouder en daar houden de overheden te weinig rekening mee. Volgens het CBS is in 2040 een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Willen we de woningcrisis op oplossen, dan moeten we nu werk maken van de senioren van vandaag én morgen.”

Om de woningmarkt weer uit het slot te halen, gaat KBO-PCOB graag het gesprek aan met de gemeenten om te kijken naar geschikte oplossingen.

KBO-PCOB

Met ruim 200.000 leden is KBO-PCOB de grootste seniorenorganisatie van Nederland met een sterk netwerk van lokale afdelingen. Met senioren die betrokken en van betekenis zijn voor elkaar en voor de samenleving.


Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenMeer ouderen en kwetsbaren overleden tussen Kerst en Oud en NieuwVerpleeghuizen aansprakelijk gesteld voor ondermaatse zorg vanwege coronamaatregelenBRIEFJE VAN JAN – Aan Clowntje ClusterfuckBejaarde bewoners niet langer meer welkom in centrum van AlmeloVideo – Amerikaanse ouderen kapotgeïntimideerd door Black Lives Matter-activistenOpiniepeiling Maurice de Hond: Ouderen schatten kans besmet te raken met het coronavirus het laagst inOuderenzorg luidt alarmbel: zorg voor met corona besmette ouderen dreigt vast te lopenBRIEFJE VAN JAN – Aan de belastingbetaler‘Kabinet trekt miljarden uit tegen crisis op woningmarkt’Woningnood gaat nog tientallen jaren duren, helft van 1 miljoen benodigde huizen op tijd af in 2030App moet bejaarden beschermen tegen babbeltrucsDemente bejaarden branden weg in snikhete portacabins van AafjeSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close