News

Kiezers wantrouwen politiek, daarom lage opkomst gemeenteraadsverkiezingen


Niet de oorlog in Oekraïne, maar wantrouwen in de politiek hield mensen thuis bij de lokale verkiezingen van gister. Datzelfde wantrouwen was ook een belangrijke reden voor kiezers om op een lokale partij te stemmen.

Er werden bij de gemeenteraadsverkiezingen twee data gevestigd: nog nooit bleven zoveel kiezers thuis en nog nooit stemden zoveel mensen op een lokale partij. Hoe kon dat gebeuren? Afkeer tegen de landelijke politiek is de rode draad, blijkt uit het onderzoek van EenVandaag onder bijna 15.000 leden van het Opiniepanel een dag na de verkiezingen.

Meerderheid niet-stemmers wantrouwt politiek

55 procent van de mensen die bij de gemeenteraadsverkiezingen thuis bleven, noemt wantrouwen in de landelijke politiek als belangrijkste reden daarvoor. Dat staat in schril distinction met de invloed van de oorlog in Oekraïne, die de campagne grotendeels overschaduwde. Slechts 5 procent van de niet-stemmers bleef daardoor thuis.

Lees hier andere redenen voor de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Lokaal door landelijk wantrouwen

Mensen die wel gingen stemmen, deden dat vooral op een lokale partij. De lokale focus van deze partijen zijn belangrijke stemmotieven van hun kiezers. Maar ook hierbij kan de lokale stem niet los worden gezien van afkeer tegen de landelijke politiek. Een derde zegt lokaal te hebben gestemd uit protest tegen de landelijke politiek. Nog eens drie op de tien noemen het losstaan van ideologische kaders die landelijke partijen wel hebben als reden om op een lokale partij te stemmen.

Lees hier waarom kiezers nog meer op lokale partijen stemden.

 


Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenTPO exitpoll gemeenteraadsverkiezingen 2022Lokale partijen gezamenlijk verre weg grootste, Partij voor de Dieren en PVV op winst

Oekraine

Richard de Mos – Oekraïne verdringt terecht aandacht verkiezingen, maar ga stemmen

Bij1 De Balie

Chris Aalberts – Waarom stelt niemand kritische vragen aan kleine politieke partijen? 

ChristenUnie

Chris Aalberts – Bij klimaat kunt u kiezen voor een onsje meer, met een onbekend prijskaartje 

CDA

Constanteyn Roelofs – Quinoaliberalisme van weldenkende media

Baudet Wilders Hiddema

Paul Verburgt – Boycot van PVV en Discussion board is aanval op afgehaakt Nederland

dijk en waard fvd gemeenteraadsverkiezingen

Chris Aalberts – In Dijk en Waard kan het met FvD nog alle kanten op Paul Verburgt – VOLT moffelt tekort aan kandidaten weg achter diversiteitssmoesjesChris Aalberts – Lokale Discussion board voor Democratie-lijsttrekkers hebben geen idee maar dat maakt niets uitChris Aalberts – Phrase raadslid voor Discussion board voor Democratie, dan kunt u zichzelf lekker voor paal zettenOndertussen in Amsterdam – GroenLinks sluit akkoord met coalitie van linkse verliezersTunahan Kuzu (DENK) wil voor de zomer uit de Rotterdamse gemeenteraadEen week na de verkiezingen – Het eerste raadslid dat vanwege affaire opstapt komt uit OosterhoutBurgemeester Bergen op Zoom doet aangifte na fraude op stembureauOndertussen in Amsterdam – GroenLinks wil niet verder praten met DENK, niemand met FvDOndertussen in Amsterdam – FvD wil regenboogcoalitie (zonder D66 en PvdA)Tunahan Kuzu (DENK) gaat Kamerlidmaatschap combineren met gemeenteraad RotterdamSupply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close