News

Kremlin bestempelt Kasparov en Chodorkovski als buitenlandse agenten


Overzicht: Kasparov en Chodorkovski bestempeld als spion en Russen nemen Azovstal-fabriek volledig over

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdagavond en de nacht van vrijdag op zaterdag:

  • Rusland heeft de Kremlincritici Gary Kasparov en Michail Chodorkovski aangemerkt als buitenlandse agenten, meldt Reuters. Ze zijn volgens Moskou betrokken bij politieke activiteiten en daarbij financieel worden gesteund door Oekraïne en de Verenigde Staten. Oud-schaakkampioen Kasparov bekritiseerde onlangs de Russische president Vladimir Poetin vanwege de oorlog tegen Oekraïne en voormalig oliemagnaat Chodorkovski was de oprichter van de inmiddels uit angst voor vervolging opgeheven oppositiebeweging Open Rusland.
  • De laatste strijders die zich hadden verschanst in de Azovstal-fabriek in Marioepol hebben zich vrijdagavond overgegeven. Dat meldt het Russisch persbureau TASS op foundation van het ministerie van Defensie. Het zou gaan om 531 mensen. De fabriek is daarmee na wekenlange belegering volledig overgenomen door Rusland.
  • De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil formele overeenkomsten sluiten met landen die Oekraïne steunen om ervoor te zorgen dat Russisch geld wordt gebruikt om de in de oorlog aangerichte schade te compenseren. Hij zegt volgens Reuters in zijn dagelijkse videoboodschap dat daartoe Russische tegoeden en bezittingen in die landen in beslag moeten worden genomen. „Dat zou eerlijk zijn. Rusland zal het gewicht moeten voelen van elke raket, elke bom en elke granaat die het op ons heeft afgevuurd.”

Oud-schaakkampioen en Kremlincriticus Gary Kasparov. Foto Jose Sena Goulao/EPASupply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.