News

Levenslange celstraf voor Syrische ex-kolonel voor moord en martelingHet strafproces werd gehouden op grond van zogeheten universele jurisdictie: vervolging van misdaden tegen de menselijkheid waar ze ook zijn gepleegd. Het is wereldwijd de eerste keer dat dit wordt gebruikt voor misdaden in Syrië. De aanklagers hadden levenslang geëist.

Marteling van 4000 gevangenen

De oud-militair wordt verantwoordelijk geacht voor het martelen van minstens 4000 mensen in een gevangenis van een Syrische inlichtingendienst in de hoofdstad Damascus.

Zeker 58 mensen zijn daardoor volgens de aanklagers om het leven gekomen. De rechters achten 27 moorden bewezen, melden Duitse media.

Opgepakt in Duitsland

Het proces tegen Raslan en medeverdachte Eyad al-Gharib begon in april 2020. Die laatste, ook een voormalig lid van de Syrische geheime dienst, kreeg in februari vorig jaar 4,5 jaar cel opgelegd voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij werkte namens de regering van president Bashar al-Assad mee aan marteling.

Hij zorgde onder meer voor de arrestatie en het vervoer van demonstranten naar een detentiecentrum waar werd gemarteld. Beide Syriërs werden in 2019 gearresteerd in Duitsland.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ziet de uitspraak als een baken van hoop in de strijd voor gerechtigheid in Syrië. “Het vonnis is een doorbraak voor Syrische slachtoffers en de Duitse justitie om de muur van straffeloosheid te doorbreken.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close