News

Macron verliest meerderheid, moet onderhandelen voor coalitie


De Franse president Emmanuel Macron mag zijn eigen herverkiezing met een ruime marge gewonnen hebben, datzelfde geldt niet voor zijn partij. La République En Marche! verliest de meerderheid in het Franse parlement. Onder de gesneuvelde parlementariërs zijn drie kabinetsleden. 53,77 procent van de Franse kiezers bleef thuis, een hoog percentage. Met het verlies van de meerderheid staat Macron voor de keuze om een coalitie te vormen met een van de ander politieke blokken.

De regeringspartij zakt van 347 zetels naar 245, te weinig voor een meerderheid in het parlement van 577 zetels. De linkse coalitie onder leiding van Jean-Luc Mélanchon, gevormd om Macron een meerderheid te ontnemen, staat op 131 zetels. Dit is bijna een verdubbeling, en hiermee lijkt het doel van de coalitie geslaagd te zijn. Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen, stijgt ook sterk, en komt als derde uit de bus. RN gaat van 8 naar 89 zetels. De traditionele centrumrechtse partij zakt van 136 zetels naar 64.

Het is nu aan de regeringspartij om te beslissen of men wil doorregeren over links of over rechts. De centrumrechtse Les Républicains heeft hierbij mogelijk nog een rol, want de partij heeft in theorie genoeg zetels om een meerderheid te vormen, ondanks het verlies. Als de regeringscoalitie over links gaat, krijgen die partijen alsnog bestuurlijke invloed na de desastreus verlopen presidentsverkiezingen van afgelopen april.


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenZelensky ontvangt vier staatshoofden tegelijk in aanloop naar EU-topPartij Macron nek aan nek met linkse coalitie in eerste ronde parlementsverkiezingenFransman opgepakt voor naaldenprikken op concert in ToulonAlleen in Frankrijk: Diplomaten staken over de hele wereldFranse diplomatie maakt zich op voor stakingBurgemeester Grenoble draait boerkini-verbod terugÉric Zemmour doet mee aan Franse parlementsverkiezingenFranse minister: Links verbond kan tot Frexit leiden

Marine Le Pen

Fraudebeschuldigingen en socialistenstemmen: Kan Marine le Pen winnen?

Marine Le Pen

Chris Aalberts – President Le Pen zal even impopulair zijn als Macron 

eric zemour

Éric Zemmour officieel kandidaat Franse presidents-verkiezingen 2022Algerijn valt Franse politieagenten aan met mes, in Cannes‘Hoe vaker men ‘racist’ of ‘extreem-rechts’ roept, hoe groter de kans dat Éric Zemmour verder oprukt’Traditioneel pro-vaccin Frankrijk werd antivaxx mede dankzij corrupte Big Pharma-ministerNilüfer Gündoğan (VOLT): Frankrijk is toch niet islamofobischDagsluiting – Klappen voor Emmanuel MacronFranse ambassadeur hekelt uitspraken VOLT Kamerlid Nilüfer Gündoğan over ‘islamofobisch Frankrijk’Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.