News

‘Michael Jackson begon No Limit te jammen’


Zo’n 22 miljoen verkochte albums, ga er maar aan staan. Bovenaan de hitlijsten in de jaren negentig waar dan ook ter wereld, met onder meer Twilight Zone, No Limit en The Actual Factor. Het lijkt allemaal lang geleden voor 2 Limitless, maar ze zijn er nog altijd bij. Op 3 juni bijvoorbeeld, in het Sparta-stadion Rotterdam, tijdens het driedaagse spektakel ICONS Stay.

Hoog tijd om eens bij te praten met de man die er als enige vanaf seconde één bij was, Ray Slijngaard. Hij komt tijdens het gesprek, als het toch over iconen gaat, nog met een mooi verhaal aanzetten, daarover later meer. Samen met nog een icoon, Anita Doth, ging Slijngaard kriskras de hele wereld over in die weird gouden tijden. Doth haakte onder weg af, Slijngaard bleef 2 Limitless altijd trouw.

Nu weer heel Europa door

Relaxte vent aan de telefoon, die Ray Slijngaard („altijd gabber, altijd; en positief”), die vorig jaar het respectabele aantal van vijftig kaarsjes mocht uitblazen. Als je de tourlijst van 2 Limitless bekijkt, lijkt de geboren Amsterdammer terug in de tijden van weleer. De lijst brengt hem en Michèle Aramat Ali deze zomer behalve op tal van festivals in Nederland, naar België, Engeland, Tsjechië, Ierland, Zweden, Finland, Duitsland, Slowakije, Noorwegen, Zwitserland, Oostenrijk, Bulgarije en Spanje. In sommige landen veel vaker dan één keer.

Alvast even in de stemming komen?

2 Limitless op ICONS Stay

En in voetbalstadion Het Kasteel van Sparta natuurlijk, tijdens ICONS Stay. Daar in Rotterdam komen iconen uit de hele wereld tijdens Pinksterweekend 3, 4 en 5 juni samen. Denk aan Ja Rule & Ashanti, Dru Hill, Blackstreet, Martin Solveig, Armand van Helden en Roger Sanchez in het weekend. 2 Limitless treedt op vrijdag 3 juni aan, met generatiegenoten en helden van de jaren negentig als Paul Elstak, 2 Brothers on the 4th Ground en Occasion Animals. Ze spelen nog allemaal, of wéér.

Metro verloot kaarten voor ICONS Stay overigens. Voor de winactie, die tot en met maandag Tweede Paasdag loopt, klik je hier. We spraken met een van de grootste iconen op ICONS Stay en dan hebben we het over Ray Slijngaard van 2 Limitless natuurlijk.

Je hebt in de jaren negentig een compleet wereldwijd gekkenhuis meegemaakt. Staat je dat nog helder bij of is het door die gekte slechts een wazig iets?

Ray Slijngaard: „Het staat me nog wel bij, maar meer een beetje. Het ging alleen maar van scorching naar her. Nu is het veel relaxter, maar nog altijd by no means a uninteresting second hoor. De dag na ICONS Stay spelen we bijvoorbeeld in Londen en de zondag daarop meteen in America.” Lachend: „Al is dat wel America in Limburg, met Rowwen Hèze. Ja, ik ben nog steeds lekker bezig.”

2 Unlimited Ray Slijngaard

Je gaat een drukke zomer tegemoet.

„We hebben heel wat exhibits ja. Veel stammen nog uit de coronatijd en moeten worden ingehaald, moet ik er eerlijk bij zeggen, maar toch. Ik kom internet terug uit Marbella, waar ik gedeeltelijk woon en een eigen present heb gepland voor 24 september. Dat doe ik ook en dat heeft in principe niets met 2 Limitless te maken. Ik boek onszelf natuurlijk wel, haha. Maar daar zijn namen als Physician Alban, Haddaway en Snap bij, the same old suspects, om het zo maar te zeggen.”

Dertig jaar 2 Limitless

Sinds wanneer draai je weer volop met 2 Limitless?

„Eigenlijk is het nooit weggeweest, we zijn al bij ons 30-jarig bestaan aanbeland sinds Get Prepared For This in 1992. Na alle festivaloptredens die nu staan, gaan we vanaf start volgend jaar ook weer eigen concerten geven. Daar ben ik blij om.”

Wat maakt het volgens jou dat mensen na meer dan een kwart eeuw nog graag naar 2 Limitless luisteren?

Nineties is één groot feest, dat is het. Heel veel mensen krijgen weer dat lekkere gevoel van vroeger. Vorige week hadden we nog een feest in het voetbalstadion van Schalke in Duitsland. Daar was gewoon 53.000 ‘man’. Het was onze eerste present dit jaar, dus dat was meteen wel even knallen.”

2 Unlimited
2 Limitless, wat ouder maar weer volle bak op tour. Foto: Frank Dursthoff Pictures

Staan er nu ook jongeren onder de 20 jaar in jullie publiek?

„Ik zie dat het publiek steeds jonger wordt, ja. Retro, old-skool, ze vinden dat wel leuk. De youngsters hebben het misschien gehoord van hun ouders die onze plaatjes nog draaien. En ze vinden natuurlijk tegenwoordig van alles op YouTube en TikTok. Nee, dat had ik in die jaren negentig niet…”

Goede opvolger Anita Doth en Kim Vergouwen

Hoe bevalt je nieuwe samenwerking met Michèle Aramat Ali?

„Heel goed. Tot corona trad ik op met Kim Vergouwen, maar toen het virus uitbrak besloot Kim andere dingen te gaan doen. Ze was het lange wachten tot we weer mochten optreden wel zat. Michèle was er vorig jaar september voor het eerst bij. Ik ken haar al dertig jaar ofzo. Ze is een vriendin van mij en ik zag ik haar een hele goede opvolger van Kim en eerder natuurlijk Anita Doth. Michèle is een uitstekende zangeres en mensen zouden haar nog kunnen kennen van de groep King Bee van vroeg. Zij is een positieve vrouw en dat is lekker om mee te werken.”

In verband met het 30-jarig bestaan van 2 Limitless zijn er enkele remixen uitgekomen. Op je web site staat ook ‘more still to come’ te lezen. Waar moeten we aan denken?

„Eigenlijk kan ik je alleen zeggen dat we in gesprek zijn met grote partijen. Denk aan Will.i.am van The Black Eyed Peas en DJ Snake. Met zulke namen praat ik nu om nog meer vette remixen uit te brengen.”

‘Aaahhhh, 2 Unlimited, wow!’

Vinden die namen het ook tof dat ze opeens met Ray van 2 Limitless spreken?

„Ja, toch wel blijkt telkens. Leuk en vet. Iedereen van bepaalde leeftijd is opgegroeid met 2 Limitless en iedereen kent onze muziek. We werkten onlangs samen met Steve Aoki en die riep ook weer ‘aaahhhh, 2 Unlimited, wow!’ Greatest vreemd maar ook good: ik kijk tegen die gasten op en zij tegen mij.”

Wat dat betreft mocht 2 Limitless niet op de poster van ICONS Stay ontbreken natuurlijk. Wat gaan jullie doen?

„We komen in ieder geval met een nieuwe present. We hebben die dag vier dansers, iets wat we niet altijd doen. Voor iets als ICONS pakken we graag een beetje further uit, in een present van rond de veertig minuten denk ik. Ik kan alleen maar beloven dat het heel vet wordt.”

Wie wil je van jouw ICONS-avond zelf graag zien?

„Mijn gabbers allemaal natuurlijk, zoals 2 Brothers, Twenty 4 Seven. Eigenlijk zijn we een grote vriendengroep. Leuk dus om met z’n allen daar op te treden.”

Vind je zelf dat je een icoon bent, of vind je dat wat ongemakkelijk?

„Nee, dat vind ik niet ongemakkelijk. Ik weet heus wat 2 Limitless wereldwijd heeft gepresteerd en betekend, maar sta altijd met beide voeten op de grond hoor. Ik weet wat ik kan neerzetten, dat bewijst Marbella straks maar weer. Maar ik ben een vrij nuchter persoon.”

Onderonsje 2 Limitless vs Michael Jackson

Wie is voor jou een absoluut icoon?

„Dat is er voor mij maar eentje en dat is Michael Jackson. Ik heb hem ooit ontmoet in Monaco, toen ik daar elf jaar lang woonde. De World Music Awards werden in Monaco gehouden en toen kwam Michael Jackson na de present naar met toe om te zeggen dat hij een track heel mooi vond. Ik dacht alleen maar ‘hallo, jij bent Michael Jackson. Dan ga je toch niet zeggen dat je mijn nummer mooi vindt?’ Het was niet vet, maar vetvet.”

Tja, wat kun je dan nog zeggen hè? Zelfs als je van 2 Limitless bent…

„Ik heb heel wat mensen ontmoet. Van Phil Collins tot Whitney Houston en Mariah Carey. Maar van Michael Jackson werd ik heel zenuwachtig, wat ik niet zo snel ben. Hij zat voor me en begon gewoon No Limit te jammen. Ik wist vooraf al dat hij zou komen, maar nu was ik zelf even een star-struck mannetje.”

Wil je weten waar je 2 Limitless dit jaar allemaal kunt zien? Data vind je hier.

Winactie van de week: maak kans op kaarten voor ICONS Stay met 2 Limitless, Ja Rule en meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

Ray Slijngaard van 2 Limitless: ‘Michael Jackson zat voor me en begon No Limit te jammen…’

Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.