News

Minister Rob Jetten sluit in roebels betalen voor Russisch gas uit – Joop


  •  

Vandaag

  •  

leestijd 1 minuten

  •  

rob-jetten-4

© foto: Rijksoverheid / Martijn Beekman

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie zegt dat Nederland Moskou niet met roebels voor Russisch fuel gaat betalen. “Wij gaan niet betalen in roebels, want onderdeel van de sancties is geen zaken doen met Russische banken. Dat blijft zo”, aldus zijn woordvoerder.

De Russische president Poetin heeft donderdag een decreet uitgevaardigd waarin is vastgelegd dat het buitenland voortaan met roebels moet betalen voor de fossiele energie. Moskou tracht andere landen zo te dwingen roebels in te kopen. De afnemers moeten daartoe roebelrekeningen openen bij Russische banken. De Russische munt is als gevolg van de sancties ingestort.

Eerder lieten Frankrijk en Duitsland al weten niet in roebels te zullen betalen. De landen wijzen er op dat in de contracten met Rusland is vastgelegd in welke valuta wordt betaald. De roebel zit daar niet bij. Handelaren mogen ook geen roebels kopen van de Russische centrale financial institution om zo voor gasleveringen te betalen. De valutatransacties vallen onder de sancties die in EU-verband zijn getroffen.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.