News

Nieuw OMT-advies: alles open tot 20.00 uur


Nieuw OMT-advies: alles open tot 20.00 uur

Het Outbreak Management Team (OMT) acht het verantwoord de samenleving tot 20.00 uur volledig te heropenen. Dat staat in het jongste advies van de deskundigen aan het kabinet, melden Haagse bronnen zaterdag aan NRC. De versoepeling zou een terugkeer betekenen naar de situatie zoals die eind vorig jaar een paar weken van kracht was. Het kabinet is van plan het advies op te volgen, maar twijfelt nog over de uiterste openingstijd van 20.00 uur. Mogelijk komen er uitzonderingen, zoals voor theaters en publiek bij sportwedstrijden, of schuift de verplichte sluitingstijd in zijn geheel op naar 22.00 uur.

De heropening, benadrukken Haagse bronnen, zou wel plaatsvinden onder „stevige voorwaarden”. Het gaat dan om de coronamaatregelen die al van kracht waren, zoals verplichte zitplaatsen in de horeca, beperkingen aan bezoekersaantallen en het gebruik van coronatoegangsbewijzen.

Maandag overlegt het kabinet op het Catshuis over het OMT-advies. Dinsdag maken premier Mark Rutte (VVD) en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) op een persconferentie bekend welk besluit zij genomen hebben. Rutte liet vrijdag na afloop van de ministerraad al weten dat hij „gematigd optimistisch” is over versoepelingen van de maatregelen.


Lees ook: Het omikronoptimisme grijpt overal om zich heen

Een volledige heropening zou inhouden dat onder meer de horeca, de theaters, de bioscopen en de musea weer bezoekers mogen ontvangen. Juist vanuit die sectoren klonk de afgelopen dagen een luide roep om versoepeling van de coronamaatregelen. Daar zou ruimte voor zijn, omdat de impact van de Omikronvariant – die voor het kabinet aanleiding was in december de volledige lockdown af te kondigen – minder zwaar lijkt dan verwacht. Afgelopen week waren er in de cultuursector protestacties: zo gingen theaters open als kapsalon.

Gasten vorige week zaterdag in een Utrechts restaurant. In het hele land openden horecazaken uit protest tegen de coronamaatregelen hun deuren. Foto Jeroen Jumelet/ANP

‘Minstens vijfhonderd zorgmedewerkers hebben al twee jaar long covid’

Circa vijfhonderd zorgmedewerkers die aan het begin van de coronacrisis besmet zijn geraakt met het virus, zeggen tegen FNV dat ze twee jaar na dato nog altijd klachten ervaren. Dat laat de vakbond zaterdag weten. Deze groep zorgmedewerkers met zogeheten long covid, waaronder verschijnselen vallen als vermoeidheid, benauwdheid en concentratieproblemen, dreigt volgens FNV snel werkloos te worden.

In totaal ontving FNV op een eind vorig jaar geopend meldpunt ruim tweeduizend berichten van zorgmedewerkers met long covid. Dat is nog geen 1 procent van het totaal aantal positief geteste zorgmedewerkers sinds het begin van de pandemie (ruim 250.000). Niet alle zorgpersoneel met langdurige covidklachten klopt echter aan bij het meldpunt, denkt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: „In werkelijkheid zal deze groep nog veel groter zijn.”


Lees ook: Hersenmist bij long covid komt mogelijk door overactieve immuuncellen

Zorgmedewerkers die in de eerste weken van de coronacrisis Covid-19 opliepen en daarna dusdanig ernstige klachten hielden dat ze niet meer kunnen werken, kunnen binnenkort door hun baas worden ontslagen. Na twee jaar ziekteverzuim mag hun contract worden ontbonden, waarna ze een uitkering moeten aanvragen. Meestal betekent dat financieel een achteruitgang. „De FNV wil dat er met spoed werk gemaakt wordt van een financiële tegemoetkoming voor deze zorgwerkers”, aldus Jong.

Over de oorzaken van long covid is nog altijd veel onduidelijk. Daarnaast is niet precies bekend hoeveel Nederlanders op de lange termijn last blijven houden van klachten na een coronabesmetting. Schattingen lopen uiteen van ongeveer één op de tien tot de helft van de coronapatiënten – een exacte inschatting maken is lastig, vooral omdat bij long covid een breed palet aan klachten hoort, die ook andere oorzaken kunnen hebben. Duidelijk is inmiddels wel dat ook mensen die in het begin weinig last hadden van hun infectie, later long covid kunnen ontwikkelen.

Een verpleegster bij een coronapatiënt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog doet de redactie van NRC dit weekend verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Premier Mark Rutte (VVD) toonde zich vrijdag „gematigd optimistisch” over een eventuele verdere versoepeling van de coronamaatregelen, terwijl het aantal positieve tests afgelopen week een recordhoogte bereikte.


Lees hier het blog van vrijdag terugSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close