News

‘Nog meer honger, ziekten, economische malaise en massale migratie van mensen’


Bij onvoldoende ingrijpen in de klimaatcrisis ziet de toekomst er donker uit; de mensheid gaat geconfronteerd worden met nog meer honger, ziekten, economische malaise en massale migratie van mensen doordat steeds meer gebieden onleefbaar worden. Voor klimaatkwetsbare landen zoals Vanuatu en Bangladesh is het dan te laat, zo stelt Oxfam Novib vandaag in haar reactie op het zesde IPCC-klimaatrapport.

Hilde Stroot, Oxfam Novib klimaatexpert:

“Het rapport maakt echter ook duidelijk dat de doelen van Parijse klimaatakkoord uit 2015 nog gehaald kunnen worden, maar het is wel alle hens aan dek. De manier waarop overheden zich nog steeds opstellen, wekt de indruk dat er nog zeëen van tijd zijn en dat klimaatverandering nog steeds een beheersbaar probleem is. Niets is minder waar.

“Na de coronacrisis is de CO2 uitstoot in 2021 mondiaal weer met 6% gestegen, de hoogste uitstoot ooit gemeten. De huidige maatregelen zijn dus absoluut niet voldoende. De roep om de productie van olie, fuel en kolen op te voeren elders in de wereld om daarmee niet meer afhankelijk te zijn van Russische fossiele brandstoffen is nu echt de verkeerde reactie. Meer dan ooit moet de energie transitie juist keihard worden versneld en moeten we af van onze olie-, kolen- en gasverslaving.

“Klimaatverandering leidt tot excessive ongelijkheid wereldwijd. Tientallen miljoenen mensen in Kenia, Ethiopië en Somalie gaan excessive honger tegemoet de komende tijd door het opnieuw uitblijven van regen, terwijl zij niet verantwoordelijk zijn voor de enorme CO2-uitstoot wereldwijd.

“De enorme weerstand de afgelopen week tegen de voorstellen om een vleestax en vliegtax in Nederland in te voeren maakt pijnlijk duidelijk dat veel mensen nog niet bereid zijn om de noodzakelijke maatregelen te nemen die de klimaatcrsisis van iedereen vraagt. Aanpassing is broodnodig om wereld te verduurzamen zodat er voor iedereen plek is. Het is niet de eerste keer dat het IPCC deze waarschuwing afgeeft, onze toekomst hangt af van de besluiten die we vandaag en niet morgen nemen.”

 

Hilde Stroot

Oxfam Novib.

 

 


Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

ChristenUnie

Chris Aalberts – Bij klimaat kunt u kiezen voor een onsje meer, met een onbekend prijskaartje 

Droogte

Reactie Oxfam Novib op IPCC-klimaatrapport: ‘Ongelijkheid vormt de kern van huidige klimaatcrisis’

Droogte

Reactie Greenpeace op nieuw IPCC-klimaatrapport: ‘Het had zo erg nog niet mogen zijn’

Klimaat opwarming

Klimaatwake voortaan wekelijkse processie rond Ministerie EZ en Klimaat

Vluchtelingen

Juliaan van Acker – Zestien miljoen immigranten zijn welkomConstanteyn Roelofs – Hoe minder regering, hoe meer ingrijpende beslissingenLanden probeerden onwelgevallige conclusies IPCC-klimaatrapporten te downplayenGezaghebbend journal The New Yorker roept op tot terreurDemissionaire Sigrid Kaag (D66) die nog steeds geen regeerakkoord heeft geschreven wil leidersrol in klimaatcrisis

TPO+

Vicki Van Lommel – Greta Thunberg, maak plaats voor wereldwijd gedragen échte duurzame initiatieven

TPO+

Europees Parlement was al niks toen het krachteloos klaporgaan was voor Europese CommissieNederlandse automobilist wantrouwt E10-benzine, dus tankt noodgedwongen dure E5Ondanks coronacrisis: kabinet wil nog voor 1 april nieuwe klimaatmaatregelen bekend makenRoderick Veelo – Politici negeren belangrijke bevindingen omdat ze hen niet uitkomen in hun ambitiesBRIEFJE VAN JAN – Aan de Extinction Revolt-luiSupply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close