News

Oekraïne: 260 militairen geëvacueerd uit Azovstalfabriek


Oekraïne: 260 militairen geëvacueerd uit Azovstalfabriek

Ruim 260 Oekraïense militairen zijn geëvacueerd uit de staalfabriek Azovstal in de Oekraïense havenstad Marioepol. Dat heeft een Oekraïense viceminister van Defensie Hanna Maljar in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt in een verklaring op sociale media. De evacuatie is een onderdeel van een „uitwisselingsprocedure” met Rusland, al maakte Maljar verder weinig bekend over de particulars.

Zo’n 53 ernstig gewonde militairen zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Novoazovsk, dat in Russische handen is. De andere 211 militairen zijn met een humanitaire hall naar Olenivka vervoerd. Het is onduidelijk hoeveel Oekraïense militairen er dinsdagochtend vroeg nog in het advanced verschanst zitten. Nu de Oekraïense militairen vertrekken, lijken de strijdkrachten de controle over de stad na 82 dagen af te staan aan Rusland.

Vorige week maakten Oekraïense autoriteiten bekend dat er nog ruim zeshonderd militairen zich in en rondom de fabriek bevonden. Oekraïne probeert de overgeblevenen ook te evacueren. „Deze dag is erop gericht om ons land en onze mensen te redden”, aldus president Volodymyr Zelensky in een videoboodschap over Azovstal. „Ik wil benadrukken dat Oekraïne zijn helden levend nodig heeft.” Zelensky erkende dat het een „delicate” en tijdrovende operatie is om alle evacués thuis te krijgen.

De Russische strijdkrachten hebben havenstad Marioepol vanaf het start van de invasie op 24 februari belegerd. De stad ligt in het zuidoosten van het land, waar hevige bombardementen zijn uitgevoerd. De Azovstal-fabriek groeide uit tot een verzetssymbool van de Oekraïners. De Oekraïnse legerleiding prijst de militairen voor hun inzet bij de missie; dankzij hun verzet tegen de Russen konden de Oekraïners zich op andere plekken in het land hergroeperen en reserves opbouwen.


Lees ook: Bevrijd uit de Azovstal-fabriek: ‘Twee maanden geen zon, geen kleur gezien’

Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.