News

Oorlog gaat volgens Kiev derde fase in


Overzicht: Oorlog gaat volgens Kiev derde fase in en Russische energieleverancier schort levering aan Finland op

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdagavond en de nacht van vrijdag op zaterdag:

  • De oorlog die Rusland voert in Oekraïne gaat volgens Oekraïense leiders de „derde fase” in, die zich kenmerkt door „langdurig vechten”. De eerste fase bestond uit een mislukte poging om Oekraine binnen een paar dagen in te nemen en de tweede fase uit een poging van Rusland om de Oekraïense troepen te omsingelen en in meerdere belegerde gebieden uit te schakelen. In de nieuwe fase wil Rusland de terreinwinst verdedigen die het sinds de invasie op 24 februari heeft geboekt, zo stelt een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.

  • Lees ook: Ook Russisch offensief in Donbas lijkt huge te lopen

  • De Russische energieleverancier RAO Nordic Oy schort vanaf zaterdag de elektriciteitslevering aan Finland op. De in Helsinki gevestigde energieleverancier zegt sinds 6 mei geen betaling te hebben ontvangen voor elektriciteit die door Rusland aan Finland is geleverd. Deze week gaven de Finse premier en de Finse president aan zich bij de NAVO aan te willen sluiten.
  • De separatistische Georgische regio Zuid-Ossetië gaat een referendum houden over toetreding tot Rusland. Dat heeft vertrekkend president Anatoli Bibilov vastgelegd in decreet, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Het referendum zal 17 juli plaatsvinden. Bibilov verloor eerder deze maand de presidentsverkiezingen van Alan Gagloev. De nieuwgekozen president zei ook open te staan voor zo’n referendum.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close