News

RIVM stelt apenpokkenvirus vast in Nederland


Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon. Het instituut verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

Het apenpokkenvirus is heel besmettelijk, maar de ziekte verloopt bij de meeste mensen vrij gentle. Ze kunnen eerst final krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben.

In de afgelopen weken was het virus al vastgesteld in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Het virus komt oorspronkelijk voor in West- en Midden-Afrika. Het is niet bekend of de eerste patiënt in Nederland onlangs in Afrika is geweest. Veel patiënten in andere landen zijn niet in Afrika geweest. Bovendien hebben ze vaak geen contact met elkaar gehad, de besmettingen lijken los van elkaar te staan. Dat baart deskundigen zorgen.
Anp

Lees ook:

RIVM onderzoekt mogelijke gevallen apenpokkenvirus in Nederland


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Omicron virus

RIVM jaloers op buitenland waar ze wel in staat zijn zicht te houden op verspreiding coronaRIVM hoopt dat ‘indrukwekkende cijfers’ ongevaccineerden overhaalt tot vaccinatieArtsen maken zich zorgen over ziekmakende windmolensVier maanden cel voor wappie die RIVM’er Jaap van Dissel bedreigdeTwee vrouwen opgepakt voor bedreiging van en opruiing tegen RIVM-chef Jaap van Dissel

TPO+

Haal Machiavelliprijswinnaar Marion Koopmans in godsnaam van de buis afEduard Bomhoff – De Koninklijke Boskalis en een rot BinnenhofEduard Bomhoff – Doe winkels en horeca open maar wees streng op SchipholEén jaar corona hiep hiep hoera: die ene RIVM-tweet die alles zegtTerugkijken – Kabinet kondigt versoepelingen aan in coronapersconferentieMaurice de Hond: ‘Zó zijn we door RIVM gemanipuleerd, opkomst Britse variant zwaar overdreven’RIVM: Lockdown heeft geen impactVideo – Diederik Gommers en Ernst Kuipers: Niet wachten, maandag beginnen met vaccineren ziekenhuispersoneelVoormalig hoofd RIVM: Nederlands vaccinatiebeleid is beschamend en verbijsterendZorgsector boos op Jaap van Dissel na denigrerende opmerkingen over personeel verpleeghuizen8793 nieuwe coronabesmettingen: ‘zorgelijk aantal, sla kerst een jaartje over’Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.