News

Roep om EU-boycot van energie uit Rusland neemt toeDe gruwelijke beelden van geëxecuteerde burgers in de Oekraïense plaats Boetsja hebben de druk op Europese landen verder opgevoerd om sancties aan Rusland op te leggen die kort geleden nog ondenkbaar waren, zoals een boycot van Russische energie. Niet dat daarover vandaag of morgen een besluit valt te verwachten, maar de discussie is aan het kantelen. EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell heeft maandagmorgen laten weten dat verdere sancties ‘urgent’ in voorbereiding zijn. Mogelijk final hij deze week een further bijeenkomst in van de EU-ministers van buitenlandse zaken.

Vanuit Duitsland, een van de grootste tegenstribbelaars bij een mogelijke energieboycot vanwege de grote afhankelijkheid, komen wisselende geluiden. Defensieminister Christine Lambrecht zei zondag dat de EU serieus moet nadenken over het stopzetten van de Russische gasimport. Maar haar collega-minister van economie, Robert Habeck, tekende daarbij aan dat zo’n boycot niet snel in te voeren is en op dit second de EU meer schade zal berokkenen dan Rusland. Het hoofd van de koepelorganisatie van Duitse banken, Christian Stitching, waarschuwde dat de Duitse economie in een diepe recessie zal belanden als de gas- en oliekraan vanuit Rusland wordt dichtgedraaid.

Litouwen draait de Russische gaskraan dicht

Litouwen maakte afgelopen weekeinde bekend dat het zelf alvast de Russische gaskraan volledig heeft dichtgedraaid, als eerste EU-land. Het buurland van Rusland heeft die gasimport de afgelopen jaren al in snel tempo afgebouwd, onder meer dankzij een offshore-terminal voor LNG (vloeibaar gasoline) uit andere landen. Vorig jaar was nog 26 procent van de Litouwse gasimport afkomstig uit Rusland.

De twee andere Baltische landen, Estland en Letland, zouden sinds 2 april ook al geen gasoline meer afnemen van Rusland, aldus de beheerder van de Letse gasvoorraden.

In Nederland heeft premier Rutte een EU-boycot van Russische energie tot nu toe weinig waarschijnlijk geacht. Over de strenge sancties die tot nu toe zijn genomen, is relatief snel unanieme overeenstemming bereikt. “We komen langzamerhand in de hoek van gas, olie en havens, waar het echt een heel zorgvuldige afweging vraagt”, zei Rutte ruim een week geleden nog in de Tweede Kamer.

Klimaatminister Rob Jetten (D66) noemde de Litouwse beslissing zondag een ‘belangrijk signaal’ aan de relaxation van de EU. Volgens Jetten zou ook Nederland ‘vrij snel’ van het Russische gasoline af kunnen, maar voor andere landen ligt dat anders. Behalve Duitsland zijn ook Oostenrijk en Hongarije sterk afhankelijk van het Russische gasoline. Jetten wees op het belang van een eensgezind EU-optreden.

Stijgende energieprijzen en inflatie

Veel EU-burgers gaan al gebukt onder een torenhoge inflatie, inclusief de sterk gestegen energieprijzen. De vraag is dan ook of er voldoende draagvlak is voor een further druk op die prijzen als gevolg van een energieboycot. Een van de mogelijke situation’s is dat er wel een boycot komt van olie en kolen uit Rusland, maar dat het gasoline voorlopig nog magazine blijven komen.

Na de gruwelbeelden uit Boetsja vraagt de Oekraïense president Volodimir Zelenski, nog luider dan eerder, dat de EU de maximale strafmaatregelen tegen Rusland treft: een volledige energieboycot, sluiting van alle Europese havens voor Russische vrachtschepen en de afkoppeling van alle Russische banken van het mondiale Swift-systeem. Nu zijn nog een paar banken uitgezonderd van die sanctie, omdat zij de westerse betalingen voor de energieleveranties binnenkrijgen.

Lees ook:
De VS kan olie en gasoline uit Rusland boycotten, voor Europa is dat een ander verhaal

President Biden wil met een boycot een ‘zware slag’ toebrengen aan Poetin. De EU hoopt in 2030 geheel vrij te zijn van Russisch gasoline.

Hoe afhankelijk zijn we van Rusland, Europa’s grootste leverancier van gasoline en olie?

De EU wil snel minder afhankelijk worden van Russisch gasoline. De VS staken de invoer van olie uit Rusland. Kan Europa dat ook doen? Hoe afhankelijk zijn we van Rusland?Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close