News

Rusland start vernietigend offensief in oosten van Oekraïne – Joop  •  

Vandaag

  •  

leestijd 2 minuten

  •  

338 keer bekeken

  •  

Het Russische invasieleger is een zware aanval gestart in het oosten van Oekraïne gestart. Dat verklaarde de Oekraïense president Volodymir Zelenski in een videoboodschap. Rusland zou met de ‘Slag om Donbas’ willen trachten het gebied rond de steden Charkov en Donetsk volledig in handen te krijgen. De aanval gaat Russisch recept gepaard met zware artilleriebeschietingen die naar verwachting veel slachtoffers onder de burgerbevolking veroorzaken. Aan het offensief zouden 100.000 Russische militairen deelnemen, geleid door de beruchte generaal Dvornikov. Het wordt de tweede poging van Rusland om de controle te krijgen over Oekraïne, eerder mislukte de verovering van Kyiv. De hoofdstad wordt nog wel dagelijks beschoten.

Zelenskl heeft verklaard dat het Oekraïense leger de aanval zal weerstaan. Zijn regering spreekt van de ‘tweede fase’ van de oorlog. In het weekend arriveerden vanuit de VS zware wapens, waaronder houwitsers, die moeten helpen bij de verdediging van het land. Oekraïense militairen krijgen een spoedcursus van Amerikaanse militairen in de bediening van de wapens.

De Russische president Poetin deelde dit weekend hoge onderscheidingen uit aan militairen die verantwoordelijk zijn voor het bloedbad in het Oekraïense Boetsja waar honderden weerloze burgers zijn omgebracht, waaronder middels executies. Poetin prees daarbij het ‘slimme’ optreden van de militairen.

De Amerikaanse president Biden overlegt dinsdag met bondgenoten over de nieuwe situatie. Volgens de Franse president Macron zijn zijn gesprekken met Poetin om tot vrede te komen vastgelopen sinds de ontdekking van grootschalige oorlogsmisdaden. Hij heeft sinds de berichten uit Boetsja geen contact meer gehad met de Russische leider maar sluit niet uit dat het contact later hervat wordt. Volgens de VN zijn ook humanitaire wapenstilstanden de komende weken niet aan de orde.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close