News

‘Rusland wil Oekraïne opdelen in een soort Noord- en Zuid-Korea’ – Joop


  •  

Vandaag

  •  

leestijd 2 minuten

  •  

70 keer bekeken

  •  

ANP-446175964

Rusland is van plan Oekraïne op te splitsen in twee delen. Dat heeft de chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst Kyrylo Budanov gezegd. Volgens hem wil Poetin het land opdelen op dezelfde manier als met Noord- en Zuid-Korea is gebeurd. 

In een verklaring zei Budanov: “De bezetters zullen proberen de bezette gebieden onder te brengen in een quasi-staat en die vervolgens op te zetten tegen onafhankelijk Oekraïne.” Budanov waarschuwde de Russen dat het Oekraïense leger bereid is om over te gaan tot een “totale guerillaoorlog” om zo’n opsplitsing te voorkomen: “Dan blijft er nog maar één relevant scenario over voor de Russen, namelijk hoe ze het moeten overleven.”

Neutraliteit
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft ondertussen laten weten dat zijn regering “voorzichtig” de optie overweegt een neutrale status aan te nemen als onderdeel van een vredesakkoord met Rusland. De gesprekken tussen Oekraïne en Rusland zijn maandag begonnen.

Zelenski deed die uitspraak in een video-interview met Russische journalisten. Neutraliteit, dus onder geen beding een toetreding tot de NAVO, is een van de eisen die de Russische dictator Vladimir Poetin heeft gesteld. “Deze eis is begrijpelijk voor mij, en het wordt besproken, het wordt zorgvuldig bestudeerd”, aldus Zelenski in het interview.

De Oekraïense president voegde ook toe toezeggingen te willen doen op het gebied van veiligheidsgaranties, onder meer door te garanderen dat Oekraïne niet zal proberen kernwapens te bemachtigen. Ook is het gebruik van de Russische taal in Oekraïne een gespreksonderwerp volgens Zelenski. Rusland eist ook volledige demilitarisering van Oekraïne, maar daar wilde Zelenski niet op ingaan. 

Het 90-minuten durende interview magazine van van de Russische mediawaakhond Roskomnadzor niet in Rusland worden uitgezonden. Dat komt omdat Zelenski in het interview ook zei dat het Russische leger Oekraïense steden met een Russisch sprekende bevolking heeft vernietigd.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.