News

Russisch-geleide alliantie stuurt 2500 troepen naar KazachstanDe Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev had de CSTO om hulp gevraagd tegen de ‘terroristische dreiging’ die zijn land volgens hem bedreigt. Behalve Rusland maken ook Armenië, Kirgizië, Tadzjikistan en Belarus deel uit van de alliantie. De eerste militairen zijn al gearriveerd.

Honderden gewond

In Kazachstan zijn grote protesten uitgebroken sinds de prijs voor lpg verdubbeld werd. Tokajev heeft dat teruggedraaid maar de demonstraties gaan door en richten zich nu ook steeds meer tegen de gevestigde politieke orde.

De nationale ordetroepen hebben hard ingegrepen bij de protesten. De politie stelt dat tientallen mensen zijn gedood bij confrontaties met veiligheidstroepen in Alamaty, de grootste stad van het land. Ook zouden meer dan 2000 betogers zijn opgepakt en zijn honderden mensen gewond geraakt. Bekijk hier beelden van de protesten gisteren.

Moskou ziet de onrust in Kazachstan als een ‘van buitenaf geïnspireerde poging om de veiligheid en integriteit te ondermijnen’, luidde een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredestroepen hebben het recht wapens te gebruiken in het geval zij worden aangevallen door ‘gewapende bendes’, stelde het secretariaat van het CSTO.

Reactie VS

De Amerikaanse regering waarschuwde Russische troepen geen overheidsorganisaties in Kazachstan over te nemen. “De Verenigde Staten en de hele wereld zullen een oog houden op welke mensenrechtenschendingen dan ook”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

EU-buitenlandchef Josep Borrell toonde zich ernstig verontrust. “Externe militaire steun brengt situaties in herinnering die we moeten vermijden”, twittert hij.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close