News

SP schond eigen regels bij deelname gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam


De Socialistische Partij heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar de eigen regels geschonden door toch mee te doen in Rotterdam. Dat schrijft het NRC op foundation van een intern rapport van de beroepscommissie. De partij zette in Rotterdam een alternatieve lijst neer, nadat een aantal oude kandidaten uit de partij was gezet. Dit ging in tegen de wens van de lokale SP-leden.

De SP brak eind vorig jaar met de eigen jongerenvereniging Rood, en begon leden te royeren die onderdeel uitmaakten van het ”Marxistisch Platform”, een discussiegroep die een linksere koers wilde binnen de partij. Sommige van de geroyeerde leden stonden op de Rotterdamse kandidatenlijst voor de gemeenteraad. Het landelijk bestuur wilde deze lijst aanpassen, maar de Rotterdamse leden bleven grotendeels achter de geroyeerde SP-leden staan. Vervolgens kwam het bestuur met een alternatieve lijst, en deden de oude kandidaten mee onder de naam ”Socialisten 010”. Die partij haalde uiteindelijk 2000 stemmen, en geen zetels. De SP haalde één zetel in de raad.

Volgens de beroepscommissie had het partijbestuur nooit zo de deelname door mogen drukken. De statuten van de partij leggen het oordeel over lokale deelname bij de lokale afdeling. Die had bij een ledenvergadering het recht om te beslissen of de SP mee kon doen.

Volgens de algemeen secretaris van de partijraad, Arnout Hoekstra, lag het echter anders. Het Rotterdamse afdelingsbestuur was geschorst, wat het landelijk partijbestuur meer bevoegdheden gaf. Bovendien bestond er veel sympathie voor Socialisten 010 onder de Rotterdamse leden, en vanwege deze dubbele loyaliteit aan een concurrerende partij mocht de SP de lokale afdeling negeren.

De bevindingen van de beroepscommissie liggen op 28 mei voor bij de partijraad van de SP. De commissie doet de aanbeveling dat het partijbestuur met alle betrokkenen moet gaan praten. Zo moet hopelijk het vertrouwen enigszins worden hersteld, en kunnen vergelijkbare situaties in de toekomst worden voorkomen.


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

SP socialistische partij

Chris Aalberts – Het nieuwe credo op hyperlinks: ieder zijn eigen partijtje 

communisme

Chris Aalberts – Geroyeerde SP-communisten fantaseren over gewapende volksmilities Chris Aalberts – Amsterdamse socialisten kunnen verkiezingen alleen maar verliezen 

SP socialistische partij

Chris Aalberts – De nieuwe Rotterdamse SP is opeens op de hand van BIJ1 

socialisten 010 logo

Chris Aalberts – Socialistisch Rotterdam maakt ruzie omwille van de eenheid 

tomaten

Chris Aalberts – Waarom moesten tientallen actieve SP’ers het veld ruimen? 

SP socialistische partij

Chris Aalberts – Ruzie tussen SP en opstandige Rotterdamse leden loopt verder op 

SP socialistische partij

Chris Aalberts – Vertrokken SP’ers gaan natuurlijk niet achter de geraniums zitten

SP socialistische partij

Chris Aalberts – Ex-SP’ers twijfelen of ze mee doen aan gemeenteraadsverkiezingenChris Aalberts – SP: ‘Verboden journalist mee te laten kijken naar vergadering’Ronald van Raak – De vreemde spelletjes van Sylvana Simons

TPO+

Constanteyn Roelofs – Grove interne zuiveringen, een mooie gewoonte van linkse rakkersChris Aalberts – De SP vindt de eigen sektarische strijd belangrijker dan een betere wereld Chris Aalberts – De heksenjacht binnen de SP ‘heeft geen fuck met socialisme te maken’Chris Aalberts – De SP illustreert waarom Geert Wilders geen ledenpartij wilde Video – Renske Leijten (SP): De regering moet zich schamen voor het Afghanistan-debacleVideo – Renske Leijten (SP) over hoe ambtenaren en kabinet Kamerleden en de pers intimiderenAmsterdamse wethouder Ivens (SP) per direct weg wegens ‘grensoverschrijdend gedrag’Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.