News

Studie: tegenstelling tussen de elite en de gewone man in Nederland


In onze samenleving is de tegenstelling tussen gewone man en elite nog steeds groot. Wel verschuiven in de loop van de jaren de verhoudingen tussen gewone man en elite, zoals sociaal-psycholoog Riël Vermunt laat zien. Welke gevolgen heeft de tendens van een tanende elite en een stijgende positie van de gewone man, en dan met name voor de idee van rechtvaardigheid in de Nederlandse samenleving?

In zijn boek laat Vermunt hoe groot de kans is dat de tegenstelling tussen deze groepen kan ontsporen. Zijn boek biedt een doordachte beschouwing van de psychologie van eerlijkheid, en geeft een nieuw perspectief op de motieven van mensen voor eerlijk of oneerlijk handelen. Een grondige analyse van één van de meest zichtbare conflicten van deze tijd.

Oorzaken van onrechtvaardigheid

Het boek is interessant voor onderzoekers en beleidsmakers op het gebied van recht, justitie, overheid en bestuur, maar ook voor mensen die de tegenstellingen in de Nederlandse samenleving en de oorzaken van onrechtvaardigheid beter willen begrijpen.

Riël Vermunt was verbonden aan de Universiteit Leiden en University College in Skövde, Zweden, waar hij onderzoek deed op het gebied van rechtvaardigheid. Hij was medeoprichter van de International Society for Justice Research (ISJR). Hij schreef eerder het boek The Good, the Bad, and the Just: How Modern Men Shape Their World (Routledge, 2014).

Van gewone mensen, de elite die voorbij gaat, uitgeverij Eburon, Utrecht. ISBN 978-94-6301-397-0, paperback, 224 pagina’s.

 

Van gewone mensen, de elite die voorbijgaat


Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenDe arbeidersklasse werd nooit eerder zo verraden door de eigen socialistische partijen

TPO+

Het chronoprovincialisme van de culturele eliteTelegraaf-journo sloopt hermelijnkoortsige Nederlandse elite in slechts één tweet‘Uitsluiting door elitaire ‘streefklasse’ moreel verklaard’NRC Handelsblad: immer laaghartig en scheldend op het klootjesvolk‘In Nederland zijn deugen en netwerken op plaats gekomen van deskundigheid’‘De elite leeft in een bubbel van zelfverzonnen dogmatische deskundigheid’Bonusquote: Stephen Hawking duwt elite uit ivoren toren in ivoren toren-clubblad The GuardianKosmopolitisch relativisme dient als heilsleer van nieuwe wereldordeDe nieuwe wereldorde van een kosmopolitische, relativistische eliteBonusquote: electoraal geograaf Josse de Voogd legt het nog één keer uit aan elitair linksKosmopolitische elite stuurt aan op volksopstandOpkomst van verbinders binnen de elites‘Islam in Nederland: angsthazen, opportunisten en zachte heelmeesters verkwanselen westerse kernwaarden’Nieuwe zuilen: waarom waarnemingen van Monique Burger niet vreemd zijnDe Linda – Hoera! De rechtse elite is terugAvond van de Polemiek: niet voor domme mensenSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.