Politics

The completely unique plans to transform a WW2 observation post into an ultra-modern home


Formidable plans might see a former Second World Struggle statement put up reworked into an enormous ultra-modern dwelling. The put up was constructed within the Forties as a part of the Bristol Channel defence system and has since been transformed right into a three-storey dwelling which affords gorgeous views over the water.

However the constructing in St Mary’s Properly Bay close to Sully may very well be reworked fully after a pre-planning software for a sustainable ‘eco-home’ was submitted. The architects behind the mission mentioned it will “deal sensitively with a site steeped in history,” and hope it should add to the world’s “rich tapestry”.

The present property is available on the market for affords in extra of £795,000. Marketed by Cowbridge property brokers Herbert R Thomas, it’s listed on Rightmove as a “uniquely converted WW2 observation post with accommodation set over three floors with a magnificent top floor glass balcony”.

Learn extra:Tiny beachside chalet with no working bathroom is being bought with information worth of £350k

The itemizing provides that the constructing – often known as The Block Home – is “ideally located in a semi-rural setting” with “exceptional elevated coastal views”, while additionally being handy for close by Sully and Penarth. You’ll be able to get the most recent Welsh property information and traits by signing as much as our publication.



The current property is on the market for offers in excess of £795,000
The present property is available on the market for affords in extra of £795,000

It continues: “A favourable pre-planning application [has been] submitted to reposition and build a spectacular modern home making the most of the elevated coastal position. The pre-application scheme would allow for an innovative, three storey eco house with approximate floor area of 434 square metres plus large garage.”

On the bottom ground, the present property has a double bed room, dressing room and fitted bathe room, in addition to a ceramic tiled hallway with a pot stomach wooden burning hearth. On the primary ground, there’s a fitted kitchen and eating room, whereas the highest ground has a big lounge/ studio room with one other wooden burning hearth and home windows to a decked glass balcony providing a “spectacular view of the Bristol Channel.”



It offers stunning views over the Bristol Channel
It affords gorgeous views over the Bristol Channel

Adjoining agricultural land in addition to gardens adjoining to the Block Home can also be included within the itemizing, that means the property is about in roughly 1.76 acres. The property additionally has a gated driveway and parking space, whereas the positioning is “partly lawned and lightly wooded”.

Nevertheless, the property may very well be reworked past recognition after Cardiff-based architects Benjamin Hale proposed a sustainable dwelling to be constructed on the positioning, which is able to borrow from parts of the world’s historical past. The agency have obtained a optimistic pre-application response from Vale of Glamorgan council, however nonetheless require planning consent to be granted.



The eco-home will also be three storeys and have a large garage
The eco-home will even be three storeys and have a big storage

A put up in regards to the mission on the Benjamin Hale web site reads: “Located on an exposed headland overlooking the Bristol Channel in the Vale of Glamorgan, South Wales this project deals sensitively with a site steeped in history. Moving from the Bronze age through to the arrival of the Romans, Vikings and WWII billeted soldiers observing the Channel this plot has been inhabited for millennia. Our proposal is one addition in this rich tapestry of history.

“We now have proposed a sustainable dwelling, rooted within the panorama hugging a rocky outcrop surrounded by Scots pine planted by the third Marquis of Bute who owned the encircling land and farm,” it adds. “The character of this mission is outlined by a mixture of a collection of brick volumes differing in heights.

“Grass roofs and larch cladding face north whilst a series of terraces and balconies face the sea. The internal spaces are separated into living and sleeping and arranged around a central tower which borrows from the scale of a demolished WWII block house.”



The architects behind the project said it would "deal sensitively with a site steeped in history"
The architects behind the mission mentioned it will “deal sensitively with a site steeped in history”

A pre-application response was obtained from Vale of Glamorgan council in December 2021 and was “generally positive”. It concluded: “Subject to the comments set out above, and if in line with the suggested comments made, I see no reason why the proposal could not meet the requirements of policy MD12 [regarding dwellings in the countryside]. The importance is that policy MD12 can be satisfied and if so, it is likely the proposal would not have an adverse impact on the wider rural character of the area”.

Extra info could be discovered by contacting Herbert R Thomas, Cowbridge, on 01446 377029





Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.