News

Tienduizenden inwoners Colorado geëvacueerd om natuurbranden | Buitenland



The National Weather Service spreekt van een „levensbedreigende” situatie en de gouverneur van Colorado, Jared Polis, heeft de noodsituatie afgekondigd. Inwoners van Louisville (18.000 inwoners) en Superior (13.000) zijn geëvacueerd. Zeker zes mensen zijn door de natuurbranden gewond geraakt, de aard van hun verwondingen is onbekend.

Volgens Polis zijn al „honderden huizen verwoest”, al moet de werkelijke omvang van de schade nog blijken. De lokale politiechef meldt dat het mogelijk al om vijfhonderd huizen gaat die door het vuur zijn vernietigd, schrijft The Washington Post. Op beelden op sociale media is te zien dat de lucht roodgekleurd is.

Windstoten met snelheden van meer dan 160 kilometer per uur zorgen ervoor dat de brandweer het vuur moeilijk onder controle kan krijgen. „Het vuur verspreidt zich snel en alle blusvliegtuigen moeten vanwege de harde wind aan de grond blijven”, aldus de gouverneur, die donderdag in een persconferentie liet weten dat al ruim 640 hectare in vlammen is opgegaan. „Wij bidden voor de duizenden families die hun huizen hebben moeten verlaten.”

Natuurbranden komen in deze regio vaker voor, maar zijn volgens meteoroloog Daniel Swain van de University of California „ongebruikelijk” voor de tijd van het jaar. „Het is moeilijk te geloven, maar recordtemperaturen, een gebrek aan sneeuwval en extreme windsnelheden zorgen voor deze gevaarlijke branden”, schrijft hij op Twitter. De burgemeester van Superior spreekt tegen The Washington Post tot zijn ongenoegen van „de perfecte storm.”

Het gaat om meerdere branden die mogelijk zijn ontstaan als gevolg van omgevallen elektriciteitspalen.



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close