News

Vader Boris Johnson laat zich tot Fransman naturaliseren – Joop


  •  

Gisteren

  •  

leestijd 2 minuten

  •  

801 keer bekeken

  •  

ANP-375589145

Stanley Johnson, vader van de Britse premier Boris, heeft nu officieel de Franse nationaliteit. De 81-jarige vroeg vorig jaar november het Franse paspoort aan bij het consulaat in Londen. De man, die ooit voor de Europese Commissie in Brussel werkte, keert daarmee terug naar de Europese Unie die door zijn zoon met de Brexit is verlaten.

Johnson senior was aanvankelijk tegen de Brexit maar veranderde van mening na de referendumuitslag, waarbij dankzij een lage opkomst een marginale overwinning werd geboekt door de EU-afkerigen. De vader heeft nauwe banden met Frankrijk, onder meer omdat hij is getrouwd met een Française. Hij verklaarde in 2020 nog dat hij zichzelf altijd als Europeaan zal blijven zien. Zijn stap ontlokte veel kritiek onder Britten omdat hij zijn stap nam precies op het second dat het vrij verkeer voor Britten door de EU-lidstaten ten einde kwam.

Frankrijk staat, naast op grond van familiebanden, vreemdelingen toe de Franse nationaliteit op te eisen als ze kunnen bewijzen dat er sprake is van concrete banden met het land die cultureel, professioneel, economisch banden met het land hebben. Zo’n 31.000 Britten hebben na de Brexit de Franse nationaliteit aangenomen, onder meer om de vrijheden te kunnen blijven genieten die het EU-burgerschap biedt. Duitsland kende nog een grotere toename.

De vader van Boris Johnson is een publiek figuur in het Verenigd Koninkrijk, die onder meer deelneemt aan actuality tv-programma’s. Hij is ook in opspraak gekomen door beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. De moeder van Boris, zijn ex-vrouw Charlotte Fawcett, heeft verklaard dat ze regelmatig door hem mishandeld is en onder meer een gebroken neus opliep. Twee vrouwen hebben hem aangeklaagd wegens aanranding, meldt The Native.

De vader in 2019 over de ongeletterdheid van de Britten:Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.