News

Vegan-boeren die NoShit groenten telen uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van 2022 – Joop


  •  

Vandaag

  •  

leestijd 1 minuten

  •  

boeren

© screenshot YouTube

Twee boeren uit Ens, in de Noordoostpolder, worden gehuldigd met de titel Agrarisch Ondernemer van het jaar 2022. Bijzonder is dat het twee vegan-boeren zijn. Dat betekent niet alleen dat ze geen dieren consumeren of exploiteren maar dat ze ook geen gebruik maken van dierlijke mest. Need door gebruik van dat middel zijn veel groenten in de winkel eigenlijk helemaal niet veganistisch. De producten noemen ze dan ook NoShit groenten.

Hun akkerbouwbedrijf Zonnegoed wordt door de jury van de prijs omschreven als “een uniek concept met een kringloopgedachte zonder dieren”. De volledig biologische boerderij met meer dan 90 hectare grond is het eerste gecertificeerde vegan-akkerbouwbedrijf in Nederland.

“De veganistische akkerbouwers Joost van Strien en Christiaan Feickens hebben bewust gekozen voor een bedrijfsvoering zonder dierlijke mest. Ze halen alle stikstof op het bedrijf uit compost en binden stikstof in de bodem door de teelt van vlinderbloemigen. De belangrijkste reden voor die keuze is volgens de ondernemers dat er vaak residuen van gewasbeschermingsmiddelen in de aangevoerde dierlijke mest zitten. Ze willen ‘no shit’ op hun bedrijf. Dat bedoelen ze dus in de letterlijke zin van het woord, maar ook geen ‘chemische zooi’. Maar ook hebben de ondernemers ethische bezwaren bij de veehouderij, ze verwachten dat de plantaardige sector meer toekomst heeft.”

De vegan-boeren leggen momenteel een voedselbos aan waar insecten en vogels zich te goed kunnen doen. De twee boeren krijgen een bedrag van 12.500 euro uit handen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer.Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.