News

We gaan wat nieuws doen (en dit is een soft launch)


Er komt iets nieuws en het heet TPO 3.0.

Het zal september worden voordat alles in kannen en kruiken is (ook technisch), maar tot die tijd kun je dit als een soft launch beschouwen. Uiteindelijk komt er nog wel een heel lang wervend verhaal met een unieke aanbieding en allerlei zaken die qua marketing voordelig uitpakken, maar jij hoort het als trouwe TPO-bezoeker als eerste.

Ik houd het kort. Lees zelf maar even het TPO 3.0. Manifest.

Uit pure onvrede en frustratie over de achteruitgang van online nieuwsmedia, de verwokisering, de versimplificering, de verclickbaitisering, de ver-BN’erisering, de vervlakking en de eenzijdigheid en ook het in toenemende mate rare zogenaamd ‘genderneutrale’ ‘inclusieve’ taalgebruik waarin wordt gesproken over ‘mensen met een baarmoeder’, ‘blank’ verboden is of waarin één persoon ineens met ‘zij’ en ‘hen’ wordt aangesproken, wil ik een poging wagen een nieuw online medium op te richten.

Enerzijds wordt dat een nieuwswebsite (TPO.nl) waar zo veel mogelijk objectief, feitelijk, actueel en kritisch nieuws wordt aangeboden afgewisseld met af en toe opinie door de huidige TPO.nl-opiniemakers. Anderzijds komt daar een paywall only-site met journalistieke artikelen bij. Denk aan achtergronden, verdieping, analyse, interview, reportage, (maar geen opinie.)

Nee, het gaat geen Ongepost Nederland heten en ook niet The Post Offline

Wel: TPO 3.0.

Vandaar ook een nieuwe site: TPO30.nl.

Ik beloofde het kort te houden, dus korte samenvatting hieronder:

  • Er komt een site TPO30.nl met daarop artikelen uitsluitend achter de paywall, dus geen advertenties en trackers en overige reclametroep, alleen tegen betaling toegang
  • De eerste 2000 abonnementen zullen 41 euro per jaar gaan kosten
  • Van dat abonnementsgeld worden auteurs (zie hieronder) betaald en wordt de huidige TPO.nl verder uitgebouwd tot (gratis toegankelijke mede door advertenties gefinancierde) nieuws- en opiniesite
  • Huidige TPO+-abonnees houden gewoon toegang tot TPO.nl, vrij van reclamebanners en krijgen ook toegang tot TPO30.nl
  • Nieuwe abonnees krijgen toegang tot TPO30.nl en kunnen ook de reclamebannersvrije TPO.nl bezoeken

De auteurs die in elk geval op regelmatige wijze zullen bijdragen zijn (klik op de namen om hun profiel en eerdere artikelen van hun hand die op TPO.nl zijn gepubliceerd te lezen):

 

Kleis Jager.

Rene Zwaap.

Hans van Willigenburg.

 

In de loop van de tijd komen daar uiteraard meer namen bij, maar dat hangt ook af van het aantal abonnees.

Ik heb niet de illusie dat ik hiermee binnen een jaar het Nederlandse online nieuwsaanbod blijvend zal opschudden. Ook ben ik geen nieuwe De Correspondent of FTM, ik verwacht dan ook geen 70.000 abonnees aan het einde van dit jaar.

Maar ik denk wel dat tenminste een paar duizend abonnees hoe dan ook haalbaar is. En met dat abonnementsgeld kan echt iets moois worden neergezet.

Een nieuwssite met actueel nieuws, zonder ‘themaweek racisme’ of tussen de nieuwsberichten door artikelen met daarin ”’nieuws”’ over de mening van BN’ers op Twitter of zeventien manieren om je huis in te richten met kamerplanten.

En een site met daarop artikelen waarin de vinger op de zere plek wordt gelegd, geschreven in nietsverhullende en  kraakheldere taal, onafhankelijk want op een site vrij van adverteerders, gemaakt door mensen die hun sporen in de (schrijvende) journalistiek ruimschoots hebben verdiend en weten wat de onderwerpen zijn die gelezen moeten worden door volwassen, slimme, intelligente burgers die heel goed hun eigen beslissingen kunnen maken.

En eigenlijk is dat, vooalsnog, alles wat ik kan bieden. Het is een eerste, zeer bescheiden, zachte lancering en het zal zich verder moeten uitkristalliseren de komende tijd.

Let wel: het wordt beslist geen anti-woke-site, of zogenaamd ‘rechtse journalistiek’ en al helemaal geen ‘compleetdenkers’ of ‘realisten’, ‘anti-MSM’-site. Er worden ook beslist geen antivaxx-verhaaltjes gepubliceerd, het wordt geen doorgeefluik van (ultra)-rechtse politici en hun propaganda en het ongebreidelde simplistische populisme zeg ik vaarwel (voor zover dat nog op TPO.nl was te vinden). Het moet, kortom, iets worden waar zowel Sander Schimmelpenninck en de gemiddelde courantenabonnee als de bezoekers van Geenstijl en OpinieZ zich durven vertonen.

Dat is voorlopig al een hele klus, niet?

Als het echt goed loopt, if ever, en het aantal abonnees blijft groeien, dan kunnen er grote slagen gemaakt worden. Er zijn een aantal ervaren mensen van naam, journalisten en mediamakers die nu nog elders werken, bereid om tegen het juiste loon exclusief voor TPO 3.0 te gaan schrijven. Het gaat om mensen die, net als ik, geloven dat het tijd wordt voor een medium waar gewoon het nieuws en feitelijke verslaggeving weer centraal staan en niet een of ander ‘maatschappelijk debat’ of ‘entertainment‘ en ‘human interest‘, liefst in de vorm van ‘progressieve journalistiek’ die ‘een oplossing biedt’.

TPO 3.0 gaat terug naar nieuws, verslaggeving en journalistiek zoals het ooit was. Zoals het ooit was bedoeld.

Daarvoor is dan als investering jullie vertrouwen nodig in de vorm van een jaarabonnement.

En ik zeg: wat De Correspondent ooit kon met 60.000 leden, die puur op basis van vertrouwen in de plannen van Rob Wijnberg een jaarabonnement namen (en dat vertrouwen werd ook bepaald niet geschonden), kan TPO ook.

Met om te beginnen 2000 leden die vertrouwen hebben in de plannen van Bert Brussen.

Ik heb er zelf wel vertrouwen in.

Tot zover.

(Er volgt binnenkort meer informatie hierover.)

 

P.S.

Als je al een TPO+-abonnee hebt maar je wilt extra bijdragen dan kun je uiteraard doneren.

Als je wilt investeren (bijvoorbeeld in ruil voor aandelen) neem dan even contact met ons op.

 

Klik:Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.