Sports

Welk e-bikesysteem past bij jou?


File: Onderhoud van je e-bike

vrijdag 15 april, 2022

Nu het aanbod in e-bikesystemen alleen maar groter wordt, wordt het ook steeds belangrijker goed te weten wat je zelf wilt. Ben je een echte mooi-weerfietser of ben je juist van plan de auto vaker te laten staan? Of ben je niet bang voor een beetje uitdaging en neem je je e-bike mee de bergen in?

Hebben we het over e-bikesystemen, dan hebben we het vooral over de verschillende technische kenmerken van de e-bike. In dit artikel bespreken we drie belangrijke kenmerken: de koppel (Nm), de plaats van de motor en het sort sensor.

Koppel van de e-bike: wat is dat eigenlijk?

Het maximale vermogen van een elektrische fiets is 250 Watt. Daarnaast is er de koppel: hoeveel kracht kan de motor leveren? Hoe hoger dat getal, hoe krachtiger de motor. Een e-bike met 70 Nm of hoger vraagt er bijna om om een knetterend sprintje te trekken als het verkeerslicht op groen springt. En de e-bike met 40 Nm trapt juist lekker op het gemakje weg. Heb je een e-bike met hoge koppel, dan levert de motor ook veel vermogen als je de pedalen traag ronddraait. Misschien ben je zelf weleens verrast door zo’n heel traag trappende maaltijdbezorger die je op volle snelheid voorbij komt suizen? Grote kans dat zijn e-bike een hoge koppel heeft.

Hoe meer koppel, hoe beter?

Wel, dat ligt er maar aan. Neem de 73-jarige mevrouw De Vries. Mevrouw De Vries is niet zo sterk meer, maar ze wil wel graag blijven fietsen. Zouden we haar op een fiets met hoge koppel zetten, dan is de kans groot dat de fiets er met mevrouw De Vries vandoor gaat! Mevrouw De Vries heeft veel meer aan een fiets die haar wat further hulp geeft zónder dat ze de controle verliest. Een e-bike met 40 Nm zou dus heel geschikt zijn.

Voor de 35-jarige meneer De Jong ligt dat heel anders. Hij houdt wel van een pittig fietsje, lekker knallen met dat ding! Het kan dus bijna niet anders of meneer De Jong is helemaal in z’n nopjes met een e-bike met een koppel van 70 Nm of hoger.

Ferrari op een 80-weg

Wil je een nieuwe e-bike kopen, dan is het slim om eerst goed na te denken wat je ermee gaat doen. Voor de mooi-weerfietser is een e-bike met veel koppel hetzelfde als een Ferrari voor een automobilist die alleen maar op 80-wegen rijdt. Neem je je fiets nooit mee naar de Franse Alpen, dan heb je aan een gemiddelde koppel van 40 tot hooguit 60 Nm genoeg.

De plaats van de motor

Middenmotor

Het overgrote deel van de e-bikes heeft een middenmotor. Zo’n motor zit bij de pedalen en wordt altijd gecombineerd met een krachtsensor. Zo’n krachtsensor meet hoeveel kracht je op de pedalen zet en de motor versterkt die kracht. Daardoor voelt fietsen op een e-bike heel natuurlijk aan.

De e-bike met voorwielmotor wordt ook nog steeds verkocht. Fietsen op een e-bike met voorwielmotor voelt minder natuurlijk aan. Dat komt onder andere doordat de motor pas ‘aanslaat’ als het wiel al draait.

Voorwielmotor

De voorwielmotor wordt gecombineerd met een rotatie- of bewegingssensor. Deze sensor levert ondersteuning zonder te letten op je eigen trapkracht. De e-bike met voorwielmotor is zeer geschikt voor mensen die zelf niet zoveel kracht (meer) hebben.

Achterwielmotor

De vroegste e-bikes beschikten bijna altijd over een achterwielmotor. Tegenwoordig zie je de achterwielmotor vooral nog op hippe elektrische stadsfietsen en velocity pedelecs. Achterwielmotoren worden gecombineerd met een rotatiesensor: de motor ondersteunt onafhankelijk van de trapkracht van de fietser.

De sensor

Zoals uit bovenstaande al blijkt, zijn er twee typen sensoren: de rotatie- of bewegingssensor en de krachtsensor. De rotatiesensor levert zijn kracht onafhankelijk van de kracht die je zelf op de pedalen zet. De krachtsensor previous zich aan op de kracht die je zelf levert. De krachtsensor voelt voor de meeste mensen natuurlijker en daardoor prettiger aan. Voor de fietser die zelf niet zoveel kracht (meer) kan leveren, is de rotatiesensor juist zeer geschikt.
Supply hyperlink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close